Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı. Artık ülkemizde resmi bayramlar arasında yer alıyor.
Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı. Artık ülkemizde resmi bayramlar arasında yer alıyor. İşçi ve emekçi haklarının çözümü için yapılacak çalışmalar önem arz ediyor. İşsizliğin, özellikle genç işsiz sayısının sürekli arttığı memlekette İşçi Bayramının önemi giderek artıyor. Sanayinin otomasyona yöneldiği çağdaş dünya sosyal anlamda insanını güvence altına almak için sürekli kaynak ayırıyor. Oysa ülkemizde çağdaş teknoloji, istihdamı azaltıyor. Nüfusun en yoğun olduğu Çin ve Güney Asya ülkeleri istihdam yaratabiliyorsa Türkiye de yaratmalıdır.
Ülke kaynaklarının değerlendirilmesinde önceliklerin belirlenmesi ve ülke gerçeğine uygun plan ve projelerin hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.
İstihdam sorununun azaldığı, kaynakların hakça paylaşıldığı bir ülkenin tesis edildiği işçi bayramlarını görmek dileğiyle, 1 Mayıs kutlu olsun.
Yarın bayram. Allah herkese ağız tadıyla bayramı yaşamayı nasip etsin. Çözülmeyecek problemleri bir kenarda tutup bayramın yüzü suyu hürmetine güzel kutlamaya bakmak lazım.
Yarın bayram, erken kalkın çocuklar derdi Barış Manço bir şarkısında. Bayram en çok çocuklara gelir zaten. Büyüklerin bayramı daha zordur. Günlük hayatın ağırlığı yanında bayrama ermeyenlerin ağırlığı da olur hep iç dünyalarında.
Çocuklara hep bir şeyler alındığı için bayram hep güzel gelir çocuklara. Başka türlü bayramın geldiği belli olmaz yoksa. Bayramların çok daha fazla güzellikleri de vardır mutlaka. Ama yine de bayram çocuklara gelir hep.
İki sene korona salgını nedeniyle bayramlar ağız tadıyla kutlanamadı. İnsanlar evlerine kapanmak zorunda kaldı. Artık sıkıntı yok ama yine de tedbirli olmak gerekiyor.
Eski bayramlar gerçekten daha çok önem verilen özel günlerdi. Ramazan boyunca yemek için yapılan yufkalardan saraylı yapılırdı misafirlere ikram etmek için. El emeği baklavalar yapılırdı. Çikolata pek yoktu. Kağıtlı şekerler vardı. En güzel yemekler, yaprak sarmalar yapılırdı asma yapraklarından. Hepsi el emeği, göz nuru. Bayram günü gelenlere yedirilirdi. İkram geri çevrilmezdi. Çanaklar temizlenirdi. Şekerim var, diyetteyim yoktu o zamanlar. Baklavanın bir dilimi dönmezdi, şekerler, erik kuruları çevrilmezdi. Hiçbir ikram sağolla (istemem) karşılaşmazdı. Üstüne üstlük şimdi geri çevirmeler kibarlıkla, kabuller ise bayağılıkla, göreneksizlikle nitelendiriliyor. Eski ramazanlar biraz daha kıymetliydi sanki.
Bayram tebrikleri tarihe karıştı. Oysa elle yazılırdı seçilen kartların arkaları tek tek. Sonra yazılmışlarından kendimize göre ifadeleri güzel olanları seçmeye başladık. İmzalaması zor gelmeye başladı. Haliyle matbaalara hazır imzalı bastırmaya başladık. Sonra hepsi tarih oldu.
Bu kadar kısa sürede dostlarımızın bayramlarını kutlamada o kadar büyük değişimler geçirmişiz ki, yakın gelecekte düşünme zahmetinde bile bulunmayacağız gibi. Birileri bizim yerimize en güzel nağmelerle kutlayacak ve dostlarımız da biz de sevineceğiz bak ne güzel kutlamış bayramımızı diye. Facebooklardan, instagramlardan, whatsaaplardan, twitterlardan sanal alemlerden seçilmiş en güzel sözlerle bayramınız kutlu olsun deniveriyor artık. Ama yine de hiç hatırlamamaktan iyidir değil mi birer sanal mesaj ile bayram kutlamak.
Daha güzel bayramları sağlıkla görmek dileğiyle Ramazan Bayramımız Mübarek olsun.