Erkek arılar bugünlerde yoğun bir şekilde artmaya başladı.

Arıların çoğalma dönemi olan ilkbaharda erkek arıların işlevi inkâr edilemez. Özellikle genç kraliçelerin döllenmesi ve arılarda neslin devamı için son derece önemlidir.
Bütün uzmanlar dünyada bal arısı nüfusunun artması gerektiğine işaret ediyor. Çünkü tarım alanlarında kullanılan ilaçlar nedeniyle doğal tozlayıcıların nüfusu yarıdan daha aşağıya düşmüş görünüyor. Tarım alanlarında kullanılan zirai ilaçlar bal arılarına da çok zarar veriyor ama onları çoğaltma imkânı daha fazla. Bu nedenle arılar yeryüzündeki en önemli tozlayıcı olarak kabul ediliyor. Sadece güzel çiçekleri olan bitkileri değil, aynı zamanda birçok ürünü de tozlaştırıyorlar.
Arılarda erkek arılar döllenmemiş yumurtalardan meydana geliyor. İşçi arılar ise döllenmiş yumurtadan oluşuyor. Erkek arılar bir yerde ana arı ile aynı genetik yapıya sahip bulunuyor. Yapılan bir araştırmada arı nüfusundaki azalışlara neden olabilecek mantari ilaçların etkileri ortaya konuyor. Bunun için bal arılarına benzer yaşam tarzına sahip olan mason arıları seçilmiş. Mantari ilaçlar, fungusitler erken ilkbaharda meyvelerde kara leke, halkalı leke, klok, monilya gibi mantari hastalıklara karşı kullanılıyor. Yine hububatta pas hastalıkları ve kök boğazı çürüklüğüne karşı da kullanımları var.
Dişi mason arılar, bir çiftleşme partneri seçerken erkek arılarda kalite kriterleri olarak koku ve göğüs titreşimlerini dikkate alıyorlar. Araştırmada mantar ilaçlarının erkek kalite özelliklerine etkili olduğu dikkati çekiyor. Bu durum erkeklerin dişiler tarafından reddedilme ihtimalini artırıyor. Dolayısıyla ilaca maruz kalan erkek arıların çiftleşme şansı azalıyor.
Araştırmada ilaca maruz bırakılan erkek arıların dişi arılar tarafından reddedildiği ortaya çıkıyor. İlaca maruz kalan erkek arıların göğüs titreşimleri azalıyor. Aynı zamanda salgıladıkları feromon-koku çok değişiyor. Dişiler ilaca maruz kalmış erkekleri yanlarına yaklaştırmıyor.
Tarımsal alanlarına yakın bölgelerde bulunan arılıklarda genç ana arıların az sayıda erkekle çiftleşmesi ve kısa sürede yumurtlama yeteneğini kaybetmesi üzerinde tarım ilaçlarının etkisi olabilir. Çünkü erken dönemde meyve bahçelerinde uygulanan ilaçlar, polen veya nektar ile kovana gelmekte ve erkek arılar ilaç bulaşmış ürünlerle beslenmekte, erkek arı kriterlerine uygunluklarını kaybetmektedirler.
Bal arılarına örnek olabilecek bu araştırma alanında ilk sayılmaktadır. Bal arılarında da yapılması konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Benzer beslenme davranışlarına sahip olan mason arılar üzerinde yürütülen bu araştırma bal arılarına da ışık tutmaktadır.
Ana arı üretiminde ve çiftleştirme uygulamalarında ilaçlı sahalardan uzak durmak gerekiyor. İlaçlar erkek arılarda uçuş performansını azalttığı gibi, kraliçe arı tarafından reddedilme ihtimalini de artırıyor. Neticede kraliçe daha az sayıda erkek arıyla çiftleşebiliyor. Bir veya iki yıl içinde döllü yumurta sayısı bitiyor.