Serbest piyasa ürünün fiyatının alıcı ve satıcının karşılıklı olarak anlaşmasıyla belirlendiği, arz ve talebine müdahale yapılmayan bir piyasadır.
Serbest piyasa ürünün fiyatının alıcı ve satıcının karşılıklı olarak anlaşmasıyla belirlendiği, arz ve talebine müdahale yapılmayan bir piyasadır.
Son zamanlarda sıklıkla kullandığımız ve birebir örneklerini gördüğümüz durum oldukça da kafa karıştırıcı.
Bildiğiniz gibi yaz meyvelerinden erik ve kiraz çıktı. Dün çarşıda el arabası ile gezen bir amca kirazı 40 liradan, eriği ise 30 liradan satıyordu. Biraz ileride ise manava sordum. Kiraz 35, erik 25. Akşam eve giderken başka bir tezgaha baktım, kiraz 20, erik 15.
Bu nasıl bir fiyatlandırma, bu nasıl arz, bu nasıl talep anlamak mümkün değil…
Aynı şey sezon açıldığı için kıyafet olaylarında da yaşanıyor, inanılır gibi değil. Basit bir tişört, bir gömlek en vasat yerde 150 lira, 200 lira…
Almak mümkün değil, üstelik geçen seneki fiyatlarla kıyaslandığında rakamlar remsen yüzde yüz artmış durumda…
Aslında bu serbest piyasa tanımına bile uymuyor, çünkü serbest piyasada satıcı istediği fiyattan satarken, alıcı ise istediği satıcıdan alışverişini yapıyor. Yani, fiyatlar satıcı ve alıcının ortak kararı ile belirlenir, bu bambaşka bir ekonomi modeli akıl alır gibi değil...
Yeni açılan bir mekana gidiyorsunuz, iki sade soda 24 lira, pes yani..
Kimseye kızmak da çözüm getirmiyor, işletmeci de haklı diyorsunuz, ödeyip çıkıyorsunuz da, olan size oluyor…
Burada karar verici merci kim?
Adalet nerede, vatandaşın hakkın kim koruyacak?
Hepsi muallak, belirsiz, koskoca bir boşluk…
Oysa görünmez bir elin gücü olmalı ki piyasadaki arz ve taleple fiyat durumları dengede kalsın, bir oluru, bir makul yanı olsun…
Yoksa halimiz sahiden harap…
Biri hakkını savunacak diye, diğeri sömürüyorsa burada bir yanlışlık vardır…
Kişi kendi varlığını ve gelirini koruyacak diye, sessiz olanın ezilmesi doğru değil, ekonomide herkes kafasına göre davranırsa işimiz iş valla…
Hakkımızda hayırlısı…