Birkaç yıldır solucan gübresi üretimi moda gibi yayılmaya başladı.
Yatırım ve işletme masraflarının düşük olduğu bu sektörde ciddi kıpırdanmalar göze çarpıyor. Solucan gübresi üretim araçları artık hemen her yerde satılmaya başlandı. Ancak marketlerde alımı satımı henüz kurumsallaşmadı.
Solucan gübresi yapımıyla ilgili internette çok fazla bilgi var. Yabancı kaynaklardan çevirip olduğu gibi koymuşlar. Birçok kelimenin anlamını bilmeden yapılan tercümeler işi aslından biraz öteye götürmüş. Tam bir bilgi kirliliği ortaya çıkmış.
Eskiden tarlaları sürerken kargalar, leylekler üşüşür solucan toplarlardı. Son zamanlarda tarlalarda pek solucan kalmadı. Balık tutmak için bile solucan bulmak zor. Kullanılan gübre ve ilaçlar solucanları epey temizledi. Aslında solucanları esas temizleyen unsur, toprakta organik maddenin iyice azalmasıdır. Özellikle sulanan alanlarda topraktaki organik madde oranı %1’in altına düşmüş durumdadır. Dolayısıyla solucan için yaşam alanları ortadan kalkmıştır.
Solucan, toprağın havalanmasında ve topraktaki organik maddenin parçalanmasında önemli rol oynamaktadır. Organik atıklarla beslenirken humus benzeri materyallere dönüşmesini sağlamaktadır. Bir yerde hem beslenirken, hem çoğalırken toprağa ve insanoğluna hizmet etmektedir.
Solucan gübresi humik ve fulvik asitlerce zengin olduğundan toprakta küme oluşumunu hızlandırmakta ve toprağın daha çabuk ısınmasını, havalanmasını ve tava gelmesini sağlamaktadır. Sebze ve meyve yetiştiricilerimiz humik asitler ve diğer toprak düzenleyiciler için dünyanın parasını ödemektedirler. Bu alanda solucan gübresi de pazar bulmaya başlamıştır. Hem solucan gübresi hem de gübre suyu yüksek fiyatlardan alıcı bulmaktadır.
Evsel atıklardan solucan gübresi yapmaya yönelik olarak sosyal paylaşım sitelerinde çok fazla bilgi alışverişi yapılıyor. Solucan gübresi üretmek için normal çiftlik gübresi biraz olgunlaştıktan sonra içine kırmızı solucanları salmak yeterli oluyor. Sebze meyve artıklarını, un ekmek ve benzeri organik artıkları kompost yığınına koymak solucanların beslenmesi ve çoğalması için yeterli görünüyor. Arada bir sulamak, kompost yığınını nemli tutmak, açık güneşli havalarda gölge yapmak yeterli.
Pratik olarak altı delik siyah naylon torbalarda solucan gübresi üretmek mümkün. Biraz toprak ve yanmış gübreyi siyah poşetlere koyup, üzerini mutfaktan çıkan sebze ve meyve artıklarıyla doldurmak gübre üretimi için yeterli. Arada bir nemlendirmeyi unutmamakta yarar var. İki-üç ay içerisinde solucan gübresi hazır hale gelir. Ne işe yarar derseniz evdeki saksıların toprağını değiştirirken kullanılır. Ticari olarak bu işi yapmak isteyen varsa, köylerimizde bunu yapmak çok daha kolay. Masrafsız hem de.
Gübrenin kompostlanması yanında, çay başta olmak üzere hemen bütün sebze meyve artıklarıyla solucanları beslemek ve toprak için değerli bir ürün üretmek mümkündür. Özellikle organik üretim yapan işletmeler kendi çaplarında solucan gübresi üretebilirler.