Malum seçime bir yıl kaldı ve seçim hazırlıkları büyük heyecanla devam ediyor.
Her ne kadar adaylar belli olmasa da ittifaklar birbirine yükleniyor. Bu meyanda siyasetin biraz daha hoşgörülü olması babında Osman Bölükbaşı’nı hatırlamakta yarar var.
Rahmetli Bölükbaşı 1913 senesinde doğmuştur. Halk arasında "Anadolu Fırtınası" ve Tırt Osman lakaplarıyla tanınır. 1950, 1954, 1957, 1961, 1965 ve 1969 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili olarak meclise girmiştir. Kendi memleketinde halkını ikna etmiş ama memleketin diğer yerlerinde kalabalıkların coşkusu sandığa yansımamıştır.
Orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesinde, Yüksek öğrenimini Nancy Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümünde tamamlayan Bölükbaşı, Kandilli Rasathanesinde asistan olarak çalışmaya başlamıştır.
1940 yılında öğretmenliğe geçmiş, Haydarpaşa Lisesinde çalışmıştır.
1946 yılında Demokrat Partiye üye olmuş ve parti genel müfettişliğine atanmıştır. Demokrat Parti’nin Cumhuriyet Halk Partisine karşı olan ılımlı siyasetini beğenmemiş, bir gurup arkadaşıyla birlikte bir sene sonra Demokrat Partiden ayrılmıştır.
Temmuz 1948'de Millet Partisinin kurucuları arasında yer almıştır. Bir yıl sonra İsmet İnönü ve Celal Bayar’a komplo kurmak iddiasıyla gözaltına alınmış ama sonra serbest bırakılmıştır. 1950 yılında yapılan seçimlerde Millet Partisi'nin tek milletvekili olarak meclise girmiştir.
Partisi, laikliğe aykırı politika ürettiği gerekçesiyle 1953 yılında kapatılmıştır. Bir yıl sonra bir gurup arkadaşıyla birlikte Cumhuriyetçi Millet Partisini kurmuştur. Yeni partinin genel başkanı olmuştur.
1954 yılında yapılan seçimlerde, milletvekili olduğu Kırşehir’in neredeyse bütün oylarını almıştır.
Bunun üzerine Demokrat Parti Hükümeti Kırşehir'i ilçe yapmış ve Nevşehir’e bağlamıştır. Mecliste Demokrat Partiye en sert muhalefeti Osman Bölükbaşı yapmıştır. Meclise hakaretten bir süre tutuklu kalmıştır.
Bu arada Kırşehir tekrar il yapılmış, 1957 yılında yapılan genel seçimlerde, cezaevinde olmasına rağmen Kırşehir’den tekrar milletvekili seçilmiştir. Milletvekili yeminini, cezaevinde çizgili pijamasıyla yapmıştır.
1958 yılında DP'ye karşı güç birliği oluşturmak için partisini Türkiye Köylü Millet Partisi ile birleştirerek Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisini kurmuş ve genel başkanlığa seçilmiştir.
27 Mayıs Darbesinden sonra 6 Ocak 1961 - 15 Ekim 1961 tarihleri arasında Kurucu Meclis üyeliği yapmış ancak daha sonraki koalisyon hükümetine katılmayı şiddetle reddetmiştir.
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi, Haziran 1962'de İsmet İnönü’nün kurduğu koalisyon hükümetine katılınca, 28 vekille partiden ayrılarak Millet Partisini yeniden kurmuştur.
Millet Partisi, Şubat 1965'te kurulan koalisyon hükümetine katılmış, ancak Osman Bölükbaşı hükümeti sert bir şekilde eleştirmeye başlamıştır.
Arkadaşlarıyla beraber kurduğu Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi ise 1969 yılında adını değiştirmiş, Milliyetçi Hareket Partisi olmuştur.
Rahmetli Bölükbaşı, 1972 yılında Millet Partisi genel başkanlığından ayrılmıştır.
1973 yılında, 1961 yılından bu yana üstlendiği milletvekilliğinden istifa ederek aktif siyasetten çekilmiştir.
2002 yılında vefat eden Osman Bölükbaşı, mitinglerde uzun konuşmaları, halkı coşturması, esprileri ve sürekli doğru bildiğini sakınmadan söylemesiyle tanınmaktadır.
Kişisel hesabı olmaması, kendini halkına vakfetmesi, siyasette cesur duruşu günümüz siyasetçilerine örnek olacak davranışlardır.