Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi zeytinyağının ne kadar sağlıklı olduğunu hemen bütün uzmanlar kabul ediyor.

Yağı kadar çekirdeği de önemli şifa kaynağı olarak kabul ediliyor. Muhtemelen sıkım esnasında da çekirdeğin antioksidan özellikleri yağa geçiyor olmalı.
Zeytinyağı bozulmadan uzun süre nefasetini koruyan yağlardandır. 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda donabilme özelliği, uzun süre muhafazasını sağlıyor. Arkeolojik kazılarda beşbin yıl öncesine ait zeytinyağının bulunması da düşük sıcaklıklarda donabilme özelliğinden kaynağını alıyor.
Zeytin çekirdeğinin faydaları tesadüfen bulunmuştur. Sele veya salamura zeytin yerken çekirdek yutanlar, mide yangınlarının azaldığını fark etmişlerdir. Aynı zamanda kabızlık gibi sindirim yolu rahatsızlıklarının da ortadan kalktığını görmüşlerdir. Sindirimle ilgili olumlu etkileri asırlardır bilinmektedir. Bununla birlikte zeytin çekirdeğiyle yapılan araştırmalarda çok ilginç sonuçlar alınmıştır.
Zeytin çekirdeği sindirim sisteminde bir rahatlama ve düzenleme sağladığından, basur problemlerini azaltmaktadır. Yine antioksidan maddelerce zengin oluşu, çekirdeğe kanser önleyici nitelik kazandırmaktadır.
Zeytin çekirdeğini yutmakla ilgili deneyimlemeler hızla yayılmaktadır. Özellikle mide problemleri için insanımız çekirdek yutmayı alışkanlık haline getirmektedir. Çekirdeği çiğnemek de gerekli değildir. Bütün yutmanın daha iyi olacağı ifade edilmektedir. Ancak yutma işini abartmamakta yarar vardır. Günde 5-6 tane çekirdeğin iyi geldiği deneyimlerden anlaşılmakla birlikte, bunu çocuklara indirgemek risklidir. Hemen herkese iyi gelecek diye bir kayıt da yoktur. Üzüm çekirdeği gibi antioksidan maddelerce zengin oluşudur önemini öne çıkaran.
Günde 5-6 tane zeytin çekirdeğini bütün olarak yutmanın zararı yoktur. Midede parçalanmakta ve sindirilmektedir. Zeytinyağının nefasetini artıran da çekirdeğin içindeki antioksidan maddelerce zengin donuk yağdır.
Çekirdeğin hazmıyla ilgili şüphe yoktur. En kolay sindirilen maddelerdendir. Dolayısıyla ülser, gastrit, bağırsak ve sindirim yollarındaki düzensizlikler, basur ve prostat gibi sorunlarda yardımcı etkileri yüksektir. Bu anlamda atmak yerine yutmak daha iyi görünmektedir. Boğaza kaçırmamakta, çocukları ise özendirmemekte yarar vardır.
Akdeniz ülkelerinde zeytin ve zeytinyağına aşina bölgelerde kanser vakalarının az görülmesi de buna bağlanmaktadır. Zeytin çekirdeğiyle bunu daha da geliştirmek mümkündür.
Zeytin çekirdeğinden yapılan ürünler de kıymet görmektedir. Ancak tedariki kolay olduğundan çok fazla ilgi görmemektedir.
Pratik olan kahvaltı esnasında sele veya salamura zeytin yerken, çekirdeklerden kolay olanı yutmaktır. Mide ve bağırsak yanmaları, gastrit ve ülser gibi sorunların giderilmesinde tedavi edici özelliklerinden yararlanmak, bunun için sabahları beş altı tane çekirdek yutmakta yarar vardır.