Devlet dairelerinde ve bankalarda çalışalar genellikle sandalye üzerinde oturarak hizmet veriyor.
Uzun süre sandalye üzerinde hareketsiz oturmanın sağlığa önemli zararları bulunuyor.
Son yapılan araştırmalarda, uzun süreli oturmanın insan sağlığı için tehlikeli olabileceğini gösteriyor. 21 ülkede 100.000'den fazla kişiyle yapılan uluslararası bir araştırmada, günde altı ila sekiz saat oturanların erken ölüm ve kalp hastalığı riskinin %12-13 oranında artığı belirtiliyor. Daha uzun süre sandalye üzerinde oturarak çalışanlarda ise kalp hastalığı riski biraz daha artıyor.
Araştırmaları yürütenler, bireyleri ortalama 11 yıl boyunca izlemişler ve oturma süresi uzadıkça erken ölüm ve kardiyovasküler hastalık riskinin arttığını tespit etmişler. Kalp sağlığıyla ilgili riskler ülkelerin gelişmişliğine göre pek değişmiyor. Fakir ülkelerde biraz daha yüksek görünüyor ama bu ülkelerde sağlık hizmetlerinin de zayıf olduğunu dikkate almak gerekiyor.
Araştırmayı yürüten uzmanlar insanın oturarak çalışması gerekiyorsa, günün diğer saatlerinde egzersiz yapmasının, hatta ofis içinde de kısa süreli egzersiz yapmasının yararlı olacağını belirtiyorlar. Kısa süreli egzersizlerin kalp rahatsızlığı riskini azaltabileceğini ifade ediyorlar.
Araştırmanın ilginç olan tarafı da rahat koltuklarında uzun süre oturanlarda kalp rahatsızlığı riski %50’ye kadar çıkarken, arada bir koltuğundan kalkan ve hareket edenlerde risk %17’ye düşüyor.
Günde dört saatten fazla oturanlar için yarım saatlik oturma süresine egzersiz koymak kalp rahatsızlığı riskini %2 oranında düşürüyor. Diğer yandan riskleri azaltmak için belirli aralıklarla egzersiz yapmak hareketsiz kalmaktan çok daha iyi görünüyor. Bu nedenle çalışma saatleri içerisinde uzun süreli oturarak çalışanlarda dahi belli aralıklarla egzersiz yapmak erken ölüm ve kalp krizi risklerini azaltıyor.
Çalışmada, fakir ülkelerle ilgili olarak oturma süresi ile kalp rahatsızlığı riskleri arasında önemli bir ilişki daha bulunuyor. Az gelişmiş ülkelerde egzersize fazla yer verilmediği için risk biraz daha artıyor. Gelişmiş ülkelerde çalışma ilkeleri içerisinde belli aralıklarla hareket yapılması bulunuyor. İlkelere uyum konusunda da personel disiplinli davranıyor. Japonya gibi ülkelerde günün belirli saatlerinde bütün personel kültür fizik hareketleri yapıyor. Bazı ülkelerde kültür fizik hareketleri uzmanlar eşliğinde gerçekleştiriliyor. Bu şekilde personel verimliliği de artırılmış oluyor.
Uzmanlar oturarak çalışanların daha fazla hareket etmelerini, işlerini yürütürken ayağa kalkmalarının, hareket etmelerinin bir masrafı olmadığını belirtiyorlar.
Her ne kadar arada egzersiz yapılsa da uzun süreli oturarak çalışanların belli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmeleri gerekiyor. Çünkü, araştırmada oturma ve hareketsizlik kombinasyonu tüm erken ölümlerin %8,8'ini oluşturduğu ortaya çıkıyor. Bu oran neredeyse erken ölümlerde en önemli faktör olan sigara kaynaklı erken ölüm oranına yakın bir oran. Neticede sandalyeden sıklıkla kalkmak gerekiyor.