Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Üniversitemizin ortak olduğu Sosyal Çiftçilik projesinin uygulamalı toplantısı için Proje Koordinatörü Prof.Dr. Kemal Çelik ile birlikte Amsterdam’a geldik.

Amsterdam’a 55 km mesafede Armsfort kentinde toplantı ve uygulama etkinliklerini gerçekleştirdik. 17 milyon nüfusa sahip Hollanda hakkında bilgilerimizi de tazelemiş olduk.
Hollanda esas olarak Batı Avrupa’da, kısmen Karayipler’de bulunan bir ülke. Deniz seviyesinde yaşıyorlar neredeyse. Bütün yerleşim alanları kanallar içerisinde bulunuyor. Başka türlü düz ovada sel ve taşkın olaylarıyla başa çıkmaları imkânsız gibi görünüyor. Zaten deniz seviyesinin altında yaşıyorlar.
Hollanda, Avrupa'da doğuda Almanya’ya, güneyde Belçika’ya komşu bir ülke. Kuzeyinde Kuzey Denizi bulunuyor.
Hollanda meşruti monarşi ile yönetiliyor. Nüfus yoğunluğu oldukça fazla. Başta Surinam olmak üzere çok fazla göçmen de taşıyor bu ülkede. Ülke topraklarının çoğunluğu deniz seviyesinin altında bulunuyor. Bütün tarlaların kenarlarında hendekler var ve hendekler ana kanallara bağlanıyor. Çoğu alanları çayır olarak değerlendirmek zorundalar. Tarla tarımına çok uygun görünmüyor.
Hollanda NATO, AB ve OECD üyesi. Aynı zamanda hem Şengen Bölgesi, hem de Benelüks topluluğunun bir parçası.
Hollanda ismi ülkenin en büyük eyaleti olan Hollanda’dan geliyor. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bu eyalet Kuzey Hollanda ve Güney Hollanda olarak ikiye bölünmüştür.
Hollanda'nın dışındaki ülkelerde Hollandalılar genellikle Hollandalı olarak adlandırılmaktadır. Yaşadıkları sömürgelerde sağladıkları kaynakların önemli bir kısmını ülkelerine aktarmaktadırlar.
Hollanda eyaletinden gelmeyen Hollandalılar, ismi veren bölge olan Hollanda'nın ülkenin geri kalan bölümlerinde herkes tarafından sevilmediği için, Nederlandlı olarak tanımlanmakta ve ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmektedirler.
Hollanda yakın tarihte Birinci Dünya Savaşında tarafsız kalmış, ancak İkinci Dünya Savaşında Alman işgaline uğramıştır. 10 Mayıs 1940 tarihinde Naziler Belçika ve Hollanda’yı işgal etmiş, 1942’de ise Japonya, Hollanda’nın sömürgesi olan Endonezya’yı işgal etmiştir. Savaş sonrasında ise Endonezya bağımsızlığını ilan etmiştir.
Hollanda çok güçlü bir ekonomiye sahiptir ve yüzyıllardır Avrupa ekonomisinde özel bir rol oynamıştır. Hemen her alanda güçlü bilgi birikimine ve teknolojisine sahiptir. Dünya üniversiteler liginde ön sıralarda önemli üniversiteleri vardır. İlköğretim çağındaki çocukları okuduğunu anlama testlerinde sürekli ilk onda yer almaktadır. Eğitim sistemleri çok güçlüdür.
16. yüzyıldan beridir gemicilik, balıkçılık, ticaret ve bankacılık Hollanda ekonomisinin en önemli sektörleri olmuştur. Hollanda, dünyanın en fazla ihracat yapan ilk on ülkesinden biridir.
Hollanda 2021 itibarıyla dünyadaki 27. büyük ekonomiye sahiptir ve kişi başına düşen 60 bin dolar gelirle dünyanın 11. zengin ülkesidir.
1997-2000 yılları arasında yıllık büyüme Avrupa ortalamasının oldukça üstünde olan %4 civarında seyretmiştir. Büyük bir ekonominin %4 büyümesi önemlidir. Büyümede sürdürülebilirlik Hollanda’yı istihdam yaratan bir ülke durumuna getirmektedir. Nitekim işsizliğin en düşük olduğu ülkelerden biridir.