Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje kapsamında, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a yaklaşık 70 kilometre mesafede bulunan Cennet Çiftliğini proje ortaklarıyla birlikte ziyaret ettik.
Sosyal çiftçilik temelinde organize edilen çiftlik, zihinsel engellilerin rehabilitasyonu ile birlikte psikolojik rahatsızlıkları bulunan hastalara da hizmet veriyor.
Çiftlik hakkında bilgi veren Jurian Bijmolen, eşi ve çocuklarıyla birlikte çiftlikte yaşıyor. Maşallah dört çocuğu var. Çocuklar da neredeyse çiftlikte hizmet üretiyorlar.
Çiftliğin gerçek ismi cennet anlamına gelen Paradise. Çiftlik yaklaşık 170 dönüm arazi içerisinde kurulmuş durumda.
Çiftliğin en önemli özellikleri, hemen her türlü bitkisel ürün ile evcil hayvan yetiştiriliyor olması.
Hollanda’da 1997 yılında sadece 75 adet sosyal çiftlik bulunurken, bu sayı 2014 yılında 1100 adede, 2018 yılında ise 1400 adede çıkmış ve halen yeni çiftlikler kuruluyor. Hollanda öteden beri tarımsal üretimde ve çeşitlilikte dünya liderliğini elinde bulunduruyor. Kısıtlı ekolojik koşullarına rağmen farklı tarımsal üretim sistemlerini kullanabiliyor.
İnsanların gelişimi ve rehabilitasyonu konusunda da tarımsal üretimden yararlanmanın yollarını geliştirmiş durumdalar. Henüz sosyal çiftçilik anlamında Türkiye’de kayda değer çiftlik bulunmuyor.
Paradise veya Türkçe anlamıyla Cennet Çiftliği, cennetten bir parça adeta. Gelen insan huzur buluyor. Karamsarlığı üzerinden gidiyor.
Çiftlikte 9000 adet yumurtacı tavuk bulunuyor. Organik üretim yapıyorlar. Gönüllülerle birlikte 25 işçi çalışıyor. Ayrıca 159 üyeleri var. Çiftlikte 30 adet besi sığırı, 10 adet domuz, birkaç tavşan, beş on keçi ve birkaç at ile insanlarla sosyal iletişim kurabilen evcil hayvanlar yetiştiriliyor. Kimi ticari amaçlı, kimi rehabilitasyon amaçlı.
Seralarla birlikte açık alanda mevsimlik sebze ve meyve yetiştiriciliği de çiftliğin önemli uygulama alanlarını oluşturuyor. Yine tedaviye gelenlerin gezebileceği koruluklar, çayırlar ve meyvelikler bulunuyor.
Antidepresan ilaçlar kullanan hastaların önemli bir kısmı çiftlikte gönüllü olarak günlük işlerin yerine getirilmesini sağlıyor. Engelli bireyler de yine becerilerine göre yumurta toplama ve paketleme gibi işlerde yardımcı oluyorlar. Yardımcı olurken de aslında kendi başlarına yaşayabilme yeteneğine kavuşuyorlar. Elbette alanında uzman doktor ve psikoterapistler de bazıları gönüllü olmak üzere çiftlikte hizmet veriyor.
Tasarlaması ve organize edilmesi çok zor değil. Türkiye’de özellikle psikolojik rahatsızlıkların azaltılmasında çok yoğun kimyasal ilaç kullanılıyor. Oysa hayvan besleme, çilek toplama, elma toplama, marul, ıspanak gibi ürünler yetiştirme bu sıkıntıları ortadan kaldırıyor.
İşletmenin ceosu Jurian, çiftliğin takdimi esnasında bir resim gösterdi. Resimde çocuğunu yürütmeye çalışan bir bayan vardı. Bayanın ilk defa güldüğünü ve mutlu olduğunu belirtti. İlerleyen günlerde çocuğuyla daha fazla zaman geçiren bayanın karamsarlığının gittiğini, hayata bakışının değiştiğini anlattı. Bir yerde ilaçların yapamadığını sosyal çiftlikler yapabiliyor.