Her geçen gün hayvan varlığında kültür ırkı ve kültür ırkı melezleri sayısındaki artışa rağmen kaba yem üretimdeki gelişme yetersiz kalmaktadır.

Her geçen gün hayvan varlığında kültür ırkı ve kültür ırkı melezleri sayısındaki artışa rağmen kaba yem üretimdeki gelişme yetersiz kalmaktadır. Bütün desteklemelere rağmen yem bitkileri ekilişi hayvan varlığının yem ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktır. Üstelik mera varlığının düşük oluşu da dikkate alınırsa, ot ve silaj üretiminin daha da önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte gıda üretimi ile kaba yem üretiminin rekabete girmemesi gerekir. Bu nedenle ot ve silaj üretimini ara dönemlerde gerçekleştirmekte yarar vardır.
Yüksek verimli kültür ırklarından maksimum verimin alınabilmesi iyi bir besleme ile mümkündür. Bunun için de hayvanların besin kaynağı olan kaliteli yem talebinin karşılanması gerekmektedir.
Hayvan varlığı yüksek ancak mera varlığı yok denecek kadar az olan ilimizde kaba ve kesif yem gereksiniminin karşılanması için yem bitkileri yetiştiriciliğinin arttırılması gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda yaz boyunca sudanotu ve sorgum-sudanotu melezlerini yetiştirmek suretiyle özellikle entansif süt sığırı ve keçi yetiştiriciliğinin kaba yem gereksinimini karşılamak mümkündür.
Sudanotu’nun tane sorgumla yapılan melezleri sorgum-sudanotu melezi olarak isimlendirilmektedir. Sudanotu ve sorgum-sudanotu melezleri yeşil ot, kuru ot, silaj üretimi veya otlatma amacıyla yetiştirilmekte, çok sayıda biçim vermekte ve biçimden sonra hızla gelişerek kısa zamanda hasat olgunluğuna gelme gibi üstün özellikleri nedeni ile son yıllarda ekim alanları hızla artan bitkilerdendir. Özellikle hayvan beslemedeki önemi nedeniyle, yüksek verimli melez çeşitlerinin ortaya konması ve adaptasyon sınırlarının genişliği dikkate alındığında üzerinde önemle durulması gereken bir yem bitkisidir. Kaliteli kaba yem açığının yaşandığı ülkemizde, hayvanlarımızdan istenilen verimin sağlanabilmesi için verimi ve besleme değeri yüksek olan bu bitkilerin ekim nöbetinde birinci ve ikinci ürün olarak yer alması gerekmektedir.
Sulanan alanlarda yaz boyunca yeşil ot tedarikinde veya otlatma amacıyla yetiştirilecek bu çeşitlerin ot verimi aynı sezonda yetişen bütün türlerden çok yüksektir. Aynı şartlarda mısırdan % 50 daha yüksek verim vermekte, daha az gübre ve daha az su tüketmektedir. Su tüketimi oldukça düşüktür. Bunun yanında besleme değeri mısıra çok yakındır. Biçimden veya otlatmadan sonra yeniden gelişme yeteneği nedeniyle sürekli taze yeşil yem teminine uygundur.
Sorgum-sudanotu melezinin erken dönemde otlatılmasının hayvanlarda şişme gibi sorunlara neden olduğu bildirilse de, bitki boyu 60 cm’yi geçtikten sonra yapılan otlatmalarda herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Sütten para kazanmak isteyen üreticilerimiz için en ucuz hayvan beslemenin yolu inek başına 1 dekar sorgum-sudanotu melezi ekmektir. Yaz boyu otlatıp, eylül-ekim aylarında silaja bırakmak bile mümkündür.