Eskiden vekil olan ve şimdi yandaşlıkta sınır tanımayan bir gazetede yazan, aynı zamanda tartışma programlarında ekonomiyi uçuran bir gazetecinin buğday hesabı aynen aşağıdaki gibi:
Eskiden vekil olan ve şimdi yandaşlıkta sınır tanımayan bir gazetede yazan, aynı zamanda tartışma programlarında ekonomiyi uçuran bir gazetecinin buğday hesabı aynen aşağıdaki gibi: Şöyle anlatıyor köşe yazısında;
Çiftçilerle oturdum, bir dönüm üzerinden buğday hesabı yaptık. Bir dönüm araziden 250 ila 500 kg buğday elde ettiklerini söylediler. Bir dönüm tarlanın 5 litre mazot ile sürülüp ekileceğini (30 TL x5= 150 TL), 20 kg gübre (350 TL) ve 15 kg nitrat (200 TL) atılacağını ve 150 lira da biçime harcanacağını söylediler. Yani bir dönüm tarlanın ekim gideri toplam 850 TL olduğunu söylediler. Ki herkes de bu kadar gübre ve nitrat kullanmaz.
Bu kadar gübre ve nitrat kullanıldığında asgari 500 kg buğday hasat edeceklerini söylediler. Bu sene taban fiyatı 7 TL olarak açıklandı. Buna göre bir dönümden elde edilen buğday 3.500 TL ediyor. Devlet dönüm başına 90 TL destek veriyor, bir dönümden en az 5 balya saman elde edileceğini ve balyasını 20 liradan satabileceklerini dolayısıyla 100 TL de samandan gelir elde ediyor.
Dolayısıyla buğday ekenlerin zarar etmesi söz konusu değildir. Çiftçi muhalefetin iddia ettiği gibi perişan falan değil ekecek arazi arıyor!”
Talihsiz bir hesaplama ama alamadığına vermek lazım. Hem işini yapıyor. Maaşının hakkını vermesi lazım.
Buğday üretimini mazot, gübre ve hasattan ibaret hale getirmişler. Ot ilacı atmamışlar. Süne ilacı atmamışlar. Tarlaya traktörü öküzle götürüp getirmişler. Hele bir de elektrikli traktör kullansalardı 2 liralık elektrik yeterli olurdu. Biçerdöver de elektrikli olsaydı bedavaya biçerdi.
Tarla kirası da yok hesaplarda. Neyse çok abartmamak lazım. Malum ekonominin profesörü olanlar var memlekette faizi sebep sayıp. Neticede devlet bütün organlarıyla çöküyor. Liyakatten eskiden de uzak olunduğu ayan beyan ortaya çıkıyor.
Türk çiftçisi bu sene buğdaydan zarar etmeyecek. Çok da para kazanamayacak. Halen yüklü miktarlarda buğday ithal ediliyor. Buğdayın memlekete maliyeti 8 liranın üzerine çıkmaya başladı. Haliyle devletin ithal buğdayı çok ucuzlatma gücü yok. Enflasyonla mücadele kapsamında üreticiye ihanet ediliyor olsa da fiyatlar yükseliyor. Pazarın ihtiyacını karşılayacak kadar ürün yok piyasada. Çiftçi ekseydi olurdu.
Çiftçi ekecek arazi arasaydı önce kendi tarlasını ekerdi. Devletin istatistikleri yöneticisine göre belirleyen kurumu bile 48 milyon dekar arazinin ekilmediğini açıkladı. Bu alanın daha fazla olma ihtimali var. Ekimden vazgeçilen alanların çoğunu buğday ekilen alanlar oluşturuyor. Buğday ekim alanı 90 milyon dekardan 60 milyon dekara düştü. Neden düştü? Çiftçi para kazansaydı düşer miydi?
Türkiye buğdayda arpada dışa bağımlı hale geldi. Çiftçi kazansaydı dışa bağımlı hale gelir miydi memleket?