Malum gübre fiyatları uçtu gitti.

Hemen bütün dünyada gübre fiyatları, özellikle azotlu gübre fiyatları doğalgaz fiyat artışlarına bağlı olarak iki kat arttı. Türk lirası döviz karşısında iki kat değer kaybedince ve gübrenin çoğu ithal olunca memlekette gübre fiyatları dört kat artmış oldu. Artık gramını bile hesap etmek gerekiyor. Yıkanan gübreler sokağa atılan para gibi. Kontrollü vermek lazım. Ya da akıllı gübre kullanmak gerekiyor biraz pahalı olsa da.
Yavaş salınımlı gübreler olarak da tanımlanan akıllı gübreler, etken maddelerinin yıkanmaya karşı şelatlanmasıyla elde edilmiştir. Bünyesinde bulunan azot, fosfor, potasyum gibi makro ve mikro besin elementleri toprağa uygulandıktan sonra sadece bitki tarafından alınıyor. Bitkinin yetişme süresi boyunca toprakta bulunması verim ve kaliteyi önemli derecede artırıyor. Aynı zamanda, bu gübrelerin pH’larının da düşük olması, bol kükürt içermesi toprak pH’sını düşürüyor ve fosforu alınabilir hale getiriyor.
Teknoloji her geçen gün hızla ürün geliştiriyor. Önemli olan teknolojiden doğru bir şekilde yararlanmaktır. Teknoloji doğru kullanılmadığında geliştirmenin veya kullanmanın bir anlamı yoktur.
Sulu tarımda bitki besin elementlerinin yıkanması, iç erozyon en önemli sorundur. Özellikle azot ve potasyumun yıkanması, verilen konvansiyonel gübrelerde ciddi kayıplara neden olmaktadır. Kısa sürede bitki tarafında alınabildiği kadar alınmakta, çoğunluğu suyla birlikte taban suyuna karışmakta ve çevre kirliliğini artırmaktadır. Besin elementlerinin bitkinin tam ihtiyacı olduğu dönemde toprakta bitmesi veya yetersizliği verim ve kaliteyi düşürmektedir. İleri dönemlerde eksikliği duyulan elementlerin yapraktan veya damlama sulamayla verilmeye çalışılması da maliyetleri artırmaktadır. Bu anlamda erken ilkbaharda kışlık hububatta ve sulanan alanlarda sebze ve meyve yetiştiriciliğinde akıllı gübreler önemli avantajlar sunmaktadır.
Taban alanlarda toprak pH’sının yüksekliği fosfor alımını engellediği gibi kalsiyumla ilgili uygulama problemlerine de neden olmaktadır. Fosfor çiçeklenme başta olmak üzere yağ metabolizmasında önemli bir elementtir. pH’nın 7 ve üzerinde olduğu topraklarda bitki tarafından alınması zordur. Yavaş salınımlı gübreler toprak pH’sını düşürerek fosfor alımını da desteklemektedir.
Akıllı kompoze gübreler de klasik oranlardan oldukça farklı. 20-20, 18-46, 15-15-15 gibi standartların dışına çıkılmış. Çıkılması da gerekiyordu zaten. Çünkü hem toprakların azot, fosfor ve potasyum içerikleri farklı, hem de bitkilerin ihtiyaçları farklı. Gübreler pahalı. Üreticimiz herhangi bir elementi neden bitkinin ihtiyacından fazla versin ki.
Yavaş salınımlı akıllı gübreler normal gübrelerden biraz daha pahalı. Yıkanma, verim ve kalite boyutlarıyla değerlendirildiğinde, tarımsal üretime önemli katkılar sağlayacak nitelikte görünmektedirler. Özellikle meyve ve sebze yetiştiriciliğinde uzun soluklu besin elementleri teminine ihtiyaç vardır.
Toprak analizleri ve yetiştirilecek ürünün tercihleri gübrelemede en önemli faktörlerdir. Gübre tohum gibi, ilaç gibi üretim maliyetlerini artıran önemli bir girdidir. Daha dikkatli ve bilinçli olmak gerekir. Yanlış gübre veya ihtiyaçtan fazlasını kullanmak parayı toprağa gömmek anlamına gelir.