Diktatörlerin yönettiği, önüne gelenin darbe yaptığı Afrika ülkelerinden sonra memleketi yönetenler, kendi insanını besleyemeyen Venezüella’da tarla kiralayıp soya, buğday ve mısır yetiştirecekler.
Üçte birini bırakıp geri kalanını getirecekler.
Venezüella’yı bir darbe teşebbüsü, sokaklarda öldürülen insanlar ve iki koli maske yardımı ile uyuşturucu ele geçirilen THY’nin eski uçağıyla tanıdık. Daha iyi tanımakta yarar var.
Venezuela 24 eyaletten ve adaları içeren federal ülkeciklerden oluşan bir yapıya sahiptir. Başkanlık sistemi ile yönetilir.
Venezuelalıların büyük çoğunluğu ülkenin kuzeyindeki büyük şehirlerde yaşamaktadır, bu da Venezuela'yı Latin Amerika'da şehirleşme oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri yapmaktadır.
Venezuela yerli halkların direnişine rağmen 1522'de İspanya tarafından sömürgeleştirilmiştir. 1811'de İspanya'dan bağımsızlığını alan ilk bölge olmuştur. 1830'da Kolombiya’dan ayrılarak tam bağımsız bir ülke haline gelmiştir. 20. yüzyıl ortalarına kadar askeri diktatörlr tarafından yönetilmiştir.
1980'li ve 90'lı yıllarda yaşanan ekonomik krizler ülkede siyasi krizlere ve toplumsal kargaşaya neden olmuştur. 1989 Caracazo olayları, 1992'deki iki darbe girişimi ve 1993'te dönemin başbakanının zimmete para geçirme suçundan görevden alınması dönemin önemli olaylarıdır. Halkın siyasi partilere güvenini yitirmesi, 1998 başkanlık seçimi ve sonucunda 1999'da Kurucu Meclis'in yeni bir anayasa yapmasıyla başlayan Bolivarcı Devrim'e yol açmıştır.
2013 başkanlık seçimi oldukça tartışmalı geçmiş ve ülke çapında protestolar patlak vermiştir. Bu kriz günümüzde hâlen devam etmekte olan Venezuela krizinin tetikleyicilerinden olmuştur.
Venezuela gelişmekte olan bir ülkedir. İnsani gelişme endeksine göre 113. Sırada yer alır.
Dünyanın bilinen en büyük petrol rezervlerine sahiptir ve önde gelen petrol ihracatçılarından biridir. Önceleri ülkenin ana ihracat kalemini kahve ve kakao gibi işlenmemiş tarım ürünleri oluşturuyorken petrol kısa sürede liderliği ele almış ve devlet gelirlerinin büyük bölümünü oluşturmuştur.
Venezuela ekonomisinin çöküşünün ana sorumlusu görevdeki hükûmetin hesapsız ve kötü yönetimidir. Venezüella rekor düzeyde hiperenflasyon yaşamış ve parasından 11 sıfır atmıştır. Temel ihtiyaç ürünlerinde kıtlık, işsizlik, yoksulluk, hastalıklar, çocuk ölümleri, yetersiz beslenme, suç ve yolsuzluk sorunlarıyla boğuşmaktadır. Bu sorunlar üç milyondan fazla Venezuelalının ülkeyi terk ettiği bir mülteci krizini ortaya çıkarmıştır.
2017'de Venezuela kredi derecelendirme kuruluşları tarafından borcunu zamanında ödeyemeyecek ülkeler listesine alınmıştır.
Ülkedeki kriz sebebiyle işkence, keyfi hapis, yargısız infazlar ve insan hakları savunucularına saldırılar da dahil olmak üzere birçok insan hakkı ihlali gerçekleşmekte ve ülkenin insan hakları karnesi gün geçtikçe kötüleşmektedir.
Hal böyle iken bu ülkeden 400 bin hektar arazi kiralayıp hububat üretme fikri nerden çıktı bilinmez ama kiralanacak arazi memlekette ekilmeyen arazinin 12’de biri kadar. Bir de buğday ekmeyi düşünmezler mi tropikal kuşakta. Pes dedirtiyor. Kahve yetiştirselerdi daha anlamlı olabilirdi. Hiç olmazsa Türk Kahvesinin şanını korumuş olurduk.