Üzümler yavaş yavaş dönüyor. Güneyde üzüm şenlikleri yapılmaya başlandı bile. Tarsus beyazı sofralara çoktan geldi. Çekirdeksizler de oluyor.Erkenci çeşitler marketlere geliyor.
Ekim sonuna kadar bağlar şenlenecek.
Kara üzüm, beyaz üzüm ana renkler olmak üzere çok değişik renklere sahip üzüm çeşitleri var. Üzümler nasıl renklendi bu kadar bir bakalım.
Gayet iyi bilindiği gibi sofralık ve şarap üretiminde kullanılan üzüm, aynı zamanda reçel, meyve suyu, jöle, üzüm tohumu özütü, kuru üzüm, sirke ve üzüm çekirdeği yağı üretiminde de kullanılmaktadır.
Üzüm; elma, muz, kavun-karpuz, kayısı veya domatesin aksine bitki tarafından olgunlaşma hormonu olarak bilinen etilen isimli kimyasalın üretimine ihtiyaç duymaksızın olgunlaşabilen bir meyvedir.
Üzüm çeşitleri, her zaman yeşil veya kırmızı renkte olmaz. Siyah, sarı, pembe, mavi veya mor renklerde de olabilirler. Her bir üzüm tanesi birbirinden bağımsız zamanlarda, farklı olgunlaşma evrelerinden geçmektedir. Aynı salkımdaki üzüm taneleri dahi aynı zamanda olgunlaşmamaktadır. Birinci ve ikinci çıngıllardaki üzümler salkım ucundaki üzüm tanelerine göre daha geç olgunlaşmaktadır. Farklı olgunlaşma evrelerinde, farklı renk pigmentlerinin üretimi arttığı için bazı üzümler bazı dönemlerde rengarenk bir görünüme sahip olmaktadır. Tabii bu farklı renklerin ortaya çıkmasında insanların seçmesi ve doğal gelişim sürecinden uzaklaştırması etkili olmaktadır. Özellikle son birkaç asırdır renkli üzümler pazarda daha fazla ilgi çekmekte, daha fazla tüketildiği için üreticiler de bu yönde seleksiyon yapmaktadırlar. Basitçe yapılan, birbirinden farklı zamanlarda olgunlaşan çeşitler de seçilmek suretiyle yaz boyunca uzun süre pazarda üzüm bulunması sağlanmaktadır.
Bir asma üzerindeki tüm üzümler aynı anda olgunlaşmaya başlarlar ve renkleri paralel olarak değişir. Tıpkı insanlar gibi; kuşlar, böcekler ve diğer hayvanlar bu meyvelerin renklerine bağlı olarak bu meyveye yaklaşırlar ve tüketirler. Olgunlaşma öncesinde üzüm meyvesi katı ve ekşidir. Olgunlaşmadan sonraysa yumuşak ve tatlı bir hal almaktadır. Renkler sayesinde insan, kuş ve böcek gibi tüketicilerini cezbeden üzümlerin içerisinde yer alan çekirdekler, tüketim sırasında veya sonrasında toprağa ulaşarak bitkinin üreme döngüsünü tamamlamaktadır. Çekirdekler birçok kuş türünün sindirim sisteminde sağlam kalır ve dışkıyla toprağa karışır. Doğal şartlarda üzümün iyisini yaban hayvanları seçmekte ve lezzetli olanların daha fazla çoğalması bu şekilde sağlanmaktadır. Ancak insanoğlu geliştirdiği ıslah teknikleriyle, melezleme ve gen aktarımı yoluyla çok farklı meyve tiplerine sahip asma çeşitleri geliştirmektedir.
Günümüzde halen yetiştirilmekte olan çeşitlerin çok daha ötesinde yeni asma çeşitleri geliştirilmek üzeredir. Birkaç asır öncesinde doğal seçilim sürecine biyoteknolojik ıslah yöntemleriyle çok ciddi bir şekilde müdahale edilmektedir. Görünen o ki bir süre sonra nerede o eski kırmızı üzümler diyeceğiz.