Alem gider Mersin’e bizimki gider tersine diye bir deyim var. Memleket meslek istihdamı yönünden de dünyanın denginde gitmiyor.

Dünya siber güvenlik peşinde koşarken bizimki kapı güvenliği peşinde koşuyor.
Verilerine pek güvenilmez ama yine maaşlı çalışanları oturup gençlere üniversite tercihlerinde kılavuz olacak iş alanlarını derleyivermişler. TÜİK’e göre memlekette kazandıran ve kolay iş bulduran alanlar herkesin bildiği ve hemfikir olduğu alanlar. Buna göre;
Lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; sağlık ve refah (%82,7), eğitim (%77,8), mühendislik, imalat ve inşaat (%77,8), bilişim ve iletişim teknolojileri (%76,7) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%72,3) olarak gerçekleşti. Ortalamaya bakıldığında üniversite mezunlarında işsizlik oranı %25 çıkıyor ama işsizlik istatistiklerinde %30’un üzerinde görünüyor.
Lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümlerde; işitme engelliler öğretmenliği (%96,6), aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği (%95,5), zihinsel engelliler öğretmenliği (%95,4), görme engelliler öğretmenliği (%94,4) ile çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği (%94,3) bölümleri öne çıkıyor.
Ön lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; mühendislik, imalat ve inşaat (%71,3), tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (%66,0), bilişim ve iletişim teknolojileri (%65,8), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%65,2) ile iş, yönetim ve hukuk (%64,3) olarak gerçekleşti.
Ön lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler arasında paramedik (%97,1), ambulans ve acil bakım teknikerliği (%97,0), polis meslek eğitimi (%92,1), endüstriyel otomasyon (%87,9) ve elektronik haberleşme (%86,7) programları öne çıkıyor.
Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği bölümleri ön sıralarda yer alıyor.
Ön lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; polis meslek eğitimi, tarım, perakende satış ve mağaza yönetimi, marka iletişimi ile ev idaresi programları iyi kazandırıyor.
Genel olarak istihdam oranı yüksek olan alanlarda mezun olduktan sonra işe girme süresi kısalıyor. Mezunlar daha kısa sürede iş buluyor. Diğer bölüm ve programlarda ise işe bulma süresi bir yılı geçiyor.
Aslında gençlerin tercihlerini yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre yapmalarında yarar var. İstemedikleri alanlarda çalışmak verimlerini düşürebilir.
Memlekette eğitimin kalitesi arttıkça gençlerin yeteneklerine göre yönlendirilmesi daha pratik hale gelecektir. Aksi takdirde iş ve istihdam odaklı tercihler, zaman içerisinde hem iş sahibine hem de işin sahibine sorun yaşatıyor. Bugün doktorların çoğunluğu işinden rahatsız. Sorsanız boş verin tercih etmeyin diyen doktor çok çıkar. Oysa gençlerin en büyük hayallerinden biridir doktor olmak.
Gelecek gençlerde. Gençlerin sağlıklı tercihlerinde.