Dün Prof.Dr. Selma Güven Hocamızı ebedi dünyasına uğurladık. Allah rahmet eylesin. Ürettiği bilgiler ve yardımseverliğiyle anılacaktır, düşün dünyasında yaşamaya, anılmaya devam edecektir.

Prof. Dr. Selma GÜVEN 1942 yılında Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde doğmuş, İlk ve Orta öğrenimini Bayramiç, Lise öğrenimini Bursa’da tamamladıktan sonra 1960 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Teknolojisi Bölümünden 1964 yılında mezun olmuştur.
1965-1967 yıllarında Gümrük ve Tekel Bakanlığı Ankara Bira Fabrikası ve Çanakkale Şarap Fabrikasında çalışmıştır. 1967 yılında Tarım Bakanlığının Çanakkale’deki o zamanki adıyla Tarım Ürünleri Teknolojisi Araştırma ve Yayım İstasyonu Müdürlüğünde çalışmaya başlamıştır.
1971-1972 yılında Alman Teknik Yardım Fonundan yararlanarak Almanya’da 1 yıl süreyle Şarap Üretim Tekniği ve Kalite Kontrolü Üzerine çalışmalar yapmıştır.
1973 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fermantasyon Teknolojisi Kürsüsünde doktora öğrenimine başlamış ve 1977 yılında Ziraat Doktoru unvanını almıştır.
1975-1981 yılları arasında Zirai Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, 1981-1986 yılları arasında Gıda Kontrol Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde ve 1986 yılından sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünde çalışmıştır.
Selma Hocamız, Tarım Bakanlığı teşkilatlarında çalışırken bir yandan da akademik kariyerine devam etmiş, yaptığı çalışmalar ve ürettiği eserlerle 1994 yılında Gıda Bilimi ve Teknolojisi dalında Doçentlik unvanını almıştır.
Tarım Bakanlığından emekli olduktan sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde açılan Profesörlük kadrosuna atanmıştır. Prof.Dr. Arsan Bilişli ile birlikte Gıda Mühendisliği bölümünü geliştirmişler, zengin bir kadro oluşturmuşlardır.
Selma Hocamız, son derece titiz, mükemmeliyetçi, disiplinli bir akademisyendi. Makalelerini bazen kontrol için verir okumamızı isterdi. Bırakın kelime hatasını, virgül koyacak yer bile bulamazdık.
Bugün Tıp Fakültesi Hastanesinin bulunduğu yerde, eski Meslek Yüksekokulu binasında bir odada Prof.Dr. Hamit Altay ve Selma Hocamızla birlikte üç akademisyen aynı odayı uzun süre kullandık. Hamit Hocayla ikimizi pencere tarafına karşılıklı oturttu. Siz sigara içiyorsunuz, pencereden üflersiniz demişti.
İlerlemiş yaşına rağmen bilgisayar ve bilgisayar programlarını kullanmayı çok çabuk öğrendi. Mesai disiplini mükemmeldi. Mutlaka saatinde mesaiye gelirdi. Çıkışı mesai bitiminden sonra işinin bitişine bağlıydı. Çok çalışırdı. Öğrencilerine ders rotosu olacak kitaplar hazırlardı. Üniversitemizin matbaasında ilk basılan kitap, Selma Hocamızın Genel Mikrobiyoloji kitabıdır.
Çok sayıda öğrenciye burs vermiştir. Hiçbir öğrenci Selma Hocamızın verdiğini bilmemiştir. O’nu hep gülen yüzü ve çok zekice yaptığı esprilerle anacağız. Nur içinde yatsın. Mekânı cennet olsun.