Bugün ellili altmışlı yaşlarda olanlar yakından bilir. Gorbaçov neredeyse dünyanın gidişatını değiştiren liderlerden biri oldu.
Bugün ellili altmışlı yaşlarda olanlar yakından bilir. Gorbaçov neredeyse dünyanın gidişatını değiştiren liderlerden biri oldu. Soğuk savaşı adeta bitirdi. Türkiye dahil üçüncü dünya ülkelerinde soğuk savaş, kanlı savaş sahnelerine dönmeye başlamıştı. Sovyetler Birliği, Çin ve ABD, siyasi sistem ihraç ediyorlardı. Gençler sağcı-solcu kamplara bölünüyorlardı. Gorbaçov bu meyanda çok ciddi bir devrim gerçekleştirdi. Gerçi üçüncü dünya ülkeleri emperyalistler tarafından hala karıştırılmaya devam ediliyor ama soğuk savaş döneminde dünya nerdeyse ikiye üçe bölünüyordu.
Geçtiğimiz Salı günü Gorbaçov hayata gözlerini yumdu. Arkasında dünyada barışın tesisi yolunda önemli izler bıraktı.
Gorbaçov 2 Mart 1931 yılında Kuzey Kafkasya’nın Stavropol bölgesinde Privolnoye köyünde doğmuştur. İlk öğrenimini köyünde görmüştür. Hukuk Fakültesi öğrencisi iken 1952 yılında Sovyetler Birliği Komünist Partisine üye olmuştur. 1955 yılında Moskova Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiştir.
Kendi bölgesi olan Stavropol, Genç Komünistler Birliğinde görev almış, 1970 yılında teşkilatın birinci sekreteri olmuştur. Bir yıl sonra partinin Merkez Komitesi üyeliğine seçilmiştir. 1978 yılında partinin tarım sorumlusu olarak sekretaryaya girmiştir.
1979 yılında Polirbüro yedek üyesi bir yıl sonra ise asil üyesi olmuştur. Çernonko’nun 1985'te ölümü üzerine Partinin Genel Sekreteri olmuştur.
Glasnost (açıklık) ve perestroika (yeniden yapılanma) politikalarıyla dünyada büyük yankılar uyandırmıştır. Ekim 1988'de devlet başkanlığı görevini de üstlenmiştir.
Mihail Gorbaçov, ülke ekonomisinde gözle görülür bir ilerleme sağlayamadığı için Komünist Partisinin reformcu üyeleri tarafından eleştirilmiştir. Ancak çeşitli ülkelere yaptığı gezilerle dışardaki itibarını artırmıştır. Çin başta olmak üzere Batı Almanya, İngiltere ve Finlandiya’yı ziyaret etmiştir.
Gorbaçov iktidara gelince alkol tüketimi ve yolsuzluklara karşı kampanya açmıştır. Halk ve Sovyet yöneticileri ile ilişkilerini daha da sıklaştırmıştır. Kadrosunu gençleştirmiştir. Batı ülkeleri ile ilişkilerini geliştirmiştir. O dönemde ABD Başkanı olan Reagan ile görüşmüş, silahsızlanma alanında adımlar atmaya çalışmıştır. Dünyada soğuk savaşın iki aktörünün görüşmesi ve iyi niyet sergilemesi büyük yankı uyandırmıştır.
Glasnost ve perestroika adı verilen reformlar Yüksek Sovyet meclisinde oy birliğiyle kabul edilmiştir. Temmuz 1987'de Avrupa ve Asya'da yerleştirilmiş olan orta ve kısa menzilli füzelerin imha edilmesini kabul etmiştir. 1987'de yayımladığı kitabında reformları geniş kapsamlı olarak açıklamış, Sosyalist Devrimin 70. Yılında Stalin ve Troçki’nin politikalarını eleştirmiştir. Aynı yıl ABD ile orta menzilli füzelerin imhası konusunda anlaşmıştır.
Aynı dönemlerde özerk cumhuriyetlerde bağımsızlık hareketleri başlamış ve bunlara ses çıkarmamıştır. Hantal devlet yapısını daha özgün hale getirmeye çalışmıştır. Sovyetler Birliği çatısı altında bulunan çok sayıda ülke bağımsızlığını ilan ederek birlikten ayrılmıştır. Berlin Duvarının yıkılması ve iki Almanya’nın birleşmesi ile dünyada soğuk savaş dönemi sona ermiştir. Bunların tamamı Gorbaçov’un çabalarıyla gerçekleşmiştir.