Uzmanlar uzun süredir hayvan davranışlarını inceliyor.
Bu şekilde hayvanların tercihleri hakkında daha güçlü bilgiler üretiyorlar. Bilişim sistemlerinden de yararlanarak daha verimli araştırmalar yürütüyorlar.
Yeni araştırmalar, bal arılarının polen ve nektar ararken büyük ölçüde çiçeklerin desenlerine göre hareket ettiğini gösteriyor. Renklerden ziyade desenlere daha fazla güveniyorlar.
Bal arıları düşük çözünürlüklü bir görüşe sahip bulunuyorlar. Kovanların önünde gezen arıcılar kendilerine arıların çarptığına şahit olmuşlardır. İnsana göre 100 kat daha zayıf görebiliyorlar. Bu nedenle bir çiçeğin desenini ancak birkaç santimetre içinde olduklarında net bir şekilde görebiliyorlar. Renk ayrımı ise daha da zayıf düzeyde bulunuyor. Bu nedenle, renk ve deseni kombine etmek suretiyle daha verimli çiçek ziyareti gerçekleştiriyorlar.
Exeter Üniversitesinden bir gurup araştırıcı yürüttükleri araştırmada, çiçek desenlerindeki farklılığı arıların nadiren fark etmediğini tespit etti. Aslında bu tespit, arıların ne kadar hassas çiçek ayırdığını gösteriyor. Tarlacı arı tarafından kovan içerisinde yapılan çiçek tarifleri renk ağırlıklı olsaydı kovana karışık polen gelirdi. Benzer renklere sahip çiçekler farklı bitkilere ait olabiliyor. Çiçekleri ayırmada desen durumu, taç yaprakların şekillere daha ayırıcı bir özellik olarak kabul ediliyor.
Çiçeklerin çok fazla farklı taç yaprağa ve farklı renklere sahip olması arılar açısından çok önem arz etmiyor. Desen tipleri daha önemli görünüyor. Çünkü renkler, sıcaklık, kuraklık ve benzeri iklim olaylarından daha fazla etkileniyor ve arıları yanlış yönlendirebiliyor.
Çalışmada tanımlanan önemli bir tespit de çiçekteki renkli taç yapraklarının kenarlarının bitkinin yapraklarıyla güçlü bir benzerlik oluşturmasıdır. Bu benzerlik arıların hedefi tanımlamasında kolaylık sağlıyor.
Çiçekler renkleriyle böcekleri çekmek isteseler de arılar ve böcekler daha çok çiçek ziyaretlerini desen tanımlamalarına göre gerçekleştiriyor.
Arıcıların hemen hepsi kovanlarına akşama kadar benzer polenlerin geldiğine şahit olmuşlardır. Sabah yapılan ilk keşiflerde hangi bitki türünün poleni tercih edilmişse akşama kadar aynı bitkinin polenleri taşınır. Diğer bitki türlerinden polen alımı nadirdir. Eğer ilk keşifler kovandaki tarlacılara renge göre tarif edilseydi, akşama kadar çok farklı renge sahip polenler gelirdi.
Çiçekte taç yapraklarının duruşu ve şekilleri görmesi zayıf arılar için daha kolay seçilebilir bir özellik. İrilik de benzer şekilde tercihte önemli rol oynuyor. Çiçek iriliği ve deseni aynı zamanda varsıllığın da bir göstergesi. Kurak geçen sezonlarda taç yapraklarının rengi kaçtığı kadar dikliği, duruşu ve iriliği de önemli ölçüde zayıflıyor. Arılar bunu çok kısa sürede öğreniyor ve kovandaki tarlacıları ona göre yönlendiriyor.