Bayramiç’in % 63’ü ormanlarla kaplı tarımsal değerleriyle öne çıkan bir ilçemiz.
Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alan Bayramiç Beyazı, Türkiye’nin 6-7 özel ürününden bir tanesi. Bayramiç Elması, Zeytinyağı ve Tahin Helvası da coğrafi işareti olan ürünlerden. Bu meyanda çiftçi örgütlerini özellikle Ziraat Odasını kutlamak gerekiyor. Çiftçisinin daha fazla kazanabilmesi için elinden geleni yapıyor.
Tipik Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü ilçede elma, zeytin, eskiden bağcılık, son yıllarda şeftali ve kiraz öne çıkan ürünlerden. Yine Saanen keçi ırkının en önemli üretim merkezlerinden. Türkiye’nin her yanına keçi satan bir ilçemiz.
Bayramiç, doğası ve mitolojisiyle de Çanakkale’nin ilçeleri arasında özel bir yere sahiptir. Antik çağlara uzanan bir geçmişe sahip. İlçe, 1308’de Karesi Beyliği, 1356 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir. Bu dönemde yöreye verilen, bayram yeri anlamına gelen “Bayram İçi” ismi, zamanla “Bayramiç’e” dönüşmüş, 1902 yılında ilçe olmuştur.
Antik çağlarda “İda Dağı” olarak anılan Kazdağı, sık ormanları ve madenleriyle antik çağ insanının barınma ve ısınma gibi ihtiyaçlarını karşılamıştır. Homeros’un İliada destanıyla dünyada adını duyurmuş olan İda, eşsiz bir çeşitliliğe sahip bitki örtüsü, faunası ve kültür varlıkları ile bir dünya mirasıdır. Kebrene, Neandreia, Gargara, Antandros, Skamandros, Skepsis İda Dağı eteklerinde kurulmuş olan antik kentlerdir. Homeros’un destanlarındaki görkemli tasvirlerden çok etkilenen birçok seyyah İda dağını ziyaret etmiş ve dağa tırmanmıştır.
İda Dağı efsaneleri içerisinde en bilineni dünyanın ilk güzellik yarışmasına dair olanıdır.
Bayramiç’e 23 kilometre uzaklıktaki Ayazma Kazdağı eteklerinde bulunan bir doğa harikasıdır. Mesire yeri olarak düzenlenmiş olan Ayazma’da küçük bir şelale her mevsim önündeki gölete su taşır. Her yıl ağustos ayında mitolojik öykünün anısına Ayazma’da güzellik yarışması düzenlenir.
Kazdağı, jeolojik yapısı, iklim çeşitliliği ile Önemli Bitki Alanı (ÖBA) olarak belirlenmiştir. Kazdağı’nda yaklaşık 800 takson ve 29’u yalnızca bu dağa özgü olmak üzere ülke çapında endemik ve nadir 77 bitki türü bulunmaktadır. Bitki türlerinin önemli bir kısmı şifalı bitkilerdendir.
Bugün Bayramiç İda Koyun & Keçi Panayırı başlıyor. Üç gün sürecek panayırda güzel etkinlikler var. Bayramiç festivaller konusunda oldukça deneyimli bir ilçemiz. Tarımın bütün çeşitliliğini ve ürünlerini ilçede görmek mümkün. Panayırda hepsi sergilenecektir mutlaka.
Panayırda hayvancılık yapanlar için yüz yüze eğitim programlarının yanında koyun ve keçi güzellik yarışmaları da yapılacak.
Çanakkale İli Damızlık Koyun ve Keçi Birliği ile Bayramiç Ziraat Odasının önderliğinde, çok sayıda kamu kurumu ve üretici örgütlerin iştirakiyle gerçekleşen panayır, panayır normlarının üzerine çıkacak gibi görünüyor. Şimdiden hayırlı olsun.