Dünyada açık öğretim programları Türkiye’de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinde başlamıştır.

Son zamanlarda çok popüler olmasa da bazı üniversiteler de uzaktan öğretim programları başlatmışlardır. Yüz yüze eğitim imkanlarının zorlaştığı durumlarda açık üniversite eğitim programları daha verimli olabiliyor.
Yunan Açık Üniversitesi açık öğretim programlarını epey ileri götürmüş. 1992 yılında Patras’ta kurulan üniversite, Yunanistan'daki tek çevrimiçi/uzaktan eğitim üniversitesi. Sürekli eğitim ve yaşam boyu öğrenmeye yönelik artan talebi karşılamak amacıyla kurulan üniversite, yüksek öğretim sisteminde telematik ve uzaktan eğitim konusundaki boşluğu doldurmaktadır.
Araştırmaya büyük önem veren bu Açık Üniversite, açık ve uzaktan öğrenme için metodolojilerin ve ilgili yüksek teknolojilerin geliştirilmesine yönelik araştırma programlarını da desteklemektedir. Birçok bilim alanında öğretim hizmetinin verildiği üniversitede, aynı zamanda programlara bağlı öğretim metotları da geliştirilmektedir.
Üniversite, Beşeri Bilimler, Sosyal Bilimler, Bilim ve Teknoloji ve Uygulamalı Sanatlar alanlarında çok sayıda bilim alanında eğitim hizmetleri sunuyor.
Üniversite, Lefkoşa Üniversitesi, Kıbrıs Açık Üniversitesi ve Frederick Üniversitesi ile işbirliği yapıyor. Çok sayıda bilim alanında lisansüstü dereceler veriyor.
2017 yılında, Yunan Açık Üniversitesinin 47 bin öğrencisi bulunuyor. Daha eski veriler, mevcudun çoğunluğunun 35 yaş üstü öğrenciler olduğunu göstermektedir. Çalışan veya seyahat edemeyecek durumda olanların sıklıkla geldiği üniversitede bitirme süresi nispeten uzun görünüyor. Örneğin doğa bilimleri programında kayıtlı 500 öğrenciden sadece 8 tanesi mezun olabilmiştir.
Üniversite, derslerini, kurslarını, çoğu Yunanistan'ın devlet üniversitelerinde görev yapan 1.358 profesör aracılığıyla sunuyor. Öğretime ek olarak, üniversite personeli, üniversitenin yetkisine göre öncelikle uzaktan eğitim konularına odaklanan araştırmalar üretiyor. Test edilen programlardan verimli olanlar tercih ediliyor.
Üniversitenin diğer üniversite öğretim üyelerinden ücreti karşılığı destek alması önemli bir avantaj. Öğrenciler gibi öğretim üyeleri de istedikleri yerden ders verebiliyorlar. Bu nedenle her alanda en iyi olan öğretim üyeleriyle çalışıyorlar.
Uzaktan eğitimin daha verimli hale getirilmesi gerekiyor. Bunun için derslerin sunumunda etkili iletişim araçları kullanılmalıdır. Uygulamalı bilimler de olsa video ve karma sunum sistemleriyle oluşturulan eğitim programları son derece verimli görünüyor.
Son günlerde memlekette sahte diploma pazarı epey büyüdü. Yüzlerce tez yazım şirketi bulunuyor. Önüne geçmek zor görünüyor. Güzel alternatifleri bulunmasına rağmen, insanlar hale sahte diplomanın peşine düştüyse, hele hele parayla aldığı diplomayla üniversitelerde çalışmaya başladıysa, bize de yazıklar olsun demek düşer.