Geçtiğimiz cumartesi günü öğle namazından sonra Kadir Gülşen Abimizin yıl hayrı yapıldı. Zaman çok çabuk geçiyor. Vefat edeli bir yıl oldu bile. Allah mekanını cennet eylesin.
Kadir Abi, hatır bilen, vefalı, aramazsan arayan dost canlısı bir abimizdi. İlk rahatsızlığından sonra telefonla görüşmüş, Kadir Ustanın orada buluşmayı kararlaştırmıştık ama nasip değilmiş.
Kadir Abi dostlarıyla birlikte Türkmenin Kahvede pilav geleneği başlatmıştı. Zaten her sene ağustos ayında mısır partisi verirdi. Ardından da sonbaharın sonuna doğru pilav etkinliği yapılır, hemen herkes orada olurdu. Çoğuna öğrencilerle birlikte iştirak ederdik.
Farklı bir uygulama daha yaptık. Özbek Köyünde öğrenci-çiftçi buluşmalarını başlattık. Bal, pişi, peynir, reçel derken geleneksel hale geliverdi. Ziraat Odası Meclis Başkanı iken köy hayırlarına mümkün olduğunca öğrencilerle birlikte gitmeye çalıştık. Allah O’ndan ebediyen razı olsun. Arabaların aldığı kadar öğrenciyi toplar gidip gelirdik. Öğrencilerin çiftçilerle zaman geçirmesi, pratik bilgiler edinmesi için elinden geleni yapardı.
Öğrencilerin gelişmesi için elinden geleni yaptı. Her türlü imkânlarını seferber etti. Birçok öğrencinin yüksek lisans tezinde imzası vardır.
İlk yürüttüğümüz yüksek lisans tezinde Murat Karayavuz ile silaj mısırda hasat zamanı ve bakteri uygulamalarının etkilerini araştırdık. Ardından Selin Ezgi Yolcu ile Ticaret Borsasının yanındaki arazide şeker darı çeşitlerinin silaj ve biyobenzin üretim potansiyellerini araştırdık. Türkiye’de ilk defa şeker darı çeşitlerini test ettik. Ardından TÜBİTAK, benzer çalışmalar için araştırma davetlerine çıktı.
Oğuzhan Küçüksemerci ile yine Kadir Abinin arazisinde bütün imkânlarından yararlanarak şeker darı çeşitlerinde bitki sıklığının ot verimi ve kalite özelliklerini araştırdık. Aynı yıl Emin Güleç ile bazı mısır çeşitlerinin melez tohumları ile ürün tohumlarını verim ve kalite yönünden kıyaslamasını yaptık. Öğrencilerim tezlerinden Kadir Abiye birer tane verdiler. Mutluluğunu kelimelerle anlatmak mümkün değil.
Şerife Seher Özdemir ile yine Kadir Abinin arazi ve alet ekipmanından yararlanarak, şeker darı çeşitlerinde hasat zamanının kütle ve şerbet verimlerini, kalite özelliklerini inceledik.
Bugün tescil alan bazı buğday, arpa, yulaf ve yem bezelyesi çeşitlerinin Türkiye’de ilk denemelerini yaptık. Kadir Abiye araştırma dedin mi, hele öğrenciler tez yapacak dedin mi akan sular dururdu. Bugün yine aynı alanlarda Kadir Abinin yardımlarıyla mısırda renkli taneli çeşit ıslahı, opak taneli çeşit ıslahı, soyada gübre dozu uygulamaları, TÜBİTAK tarafından desteklenen sorgum sudanotu melezlerinde ve şeker darı çeşitlerinde hasat zamanı çalışmaları konularında üç doktora tezi ve bir araştırma projesi devam ediyor. Allah O’dan ebediyen razı olsun.
Kadir Abiyle Tarım Türk TV’ye Dereden Tepeden programları da yaptık. Kanalın internet sayfasına kapak olduk. Silaj yapımını, geleneksel pilav etkinliğini, köyden kente göçün sebeplerini program yaptık. Aklımızı, fikrimiz paylaştık. Hala yayınlanıyor. Eskimeyen her daim güncelliğini koruyan programlar. Yine yapacaktık ama nasip değilmiş. Allah Ondan ebediyen razı olsun.