Kışlık ekimler geliyor. Maliyetler artsa da inadına üretim felsefesiyle çiftçimiz üretmeye devam ediyor.

Devam etmeli de. Zarar ettirmek için elinden geleni yapanlara karşı memleketini herkesten çok seven üretici üretmeye devam edecek. Malın fazlasını ihraç ettirmeyen, ürettiği malı gümrüksüz ithal eden politikalar da bir gün yok olacak.
Çiftçi kar amacı gütseydi açlık çoktan başlamıştı. Çiftçilik gönül işi. Bugün 25 ineğini satıp faize yatıran 12 bin lira aylık faiz alıyor, beslemeye devam eden ise ayda 15 bin lira zarar ediyor.
Neyse ekinler ekilecek, kaçış yok. Gübresini tohumunu mazotunu hesaplamakta fayda var.
Paranın değerine bağlı olarak gübre ve mazot fiyatları değişebiliyor. Bugünlerde taban gübrelerinin torba fiyatları 600 ile 700 lira arasında bulunuyor. Tohumluk fiyatları açıklanan fiyatların üzerine çıktı. Kilogram fiyatı 10.5 lira olarak açıklanmıştı ama buğday tohumluğu 15 liranın üzerinde seyrediyor. Mazot da 24 lira civarında.
Buğdayda ekimle birlikte 20 kg tohum 25 kg taban gübresi kullanılıyor. Traktör büyüklüğüne göre ortalama 5 litre mazot harcıyor. İki veya üç defa tarla trafiğine ihtiyaç duyuluyor neticede.
Buğday ekiminde dönüm başına 750 lira masraf gerekiyor. 100 dönüm ekecek çiftçimizin cebine 75.000 lirayı koymasında yarar var. Kışa girinceye kadar başka masraf bulunmuyor. Ardından bahar başında çimen gübresi ve yabancı ot ilacı, tane tutumundan sonra da süne ilacı ana masraflar içinde yer alıyor.
Çimen gübresi olarak üre, amonyum sülfat ve benzeri azotlu gübreler kullanılıyor. Azot doğalgazdan üretildiği için azotlu gübreler çok pahalandı. Çimen gübresi, ot ve süne ilaçları yaklaşık 400 lira tutuyor. Hasat ve nakliye masrafları da eklenince ez cümle bugünkü fiyatlarla tarladan alınacak ürünün 300 kilogramı masrafa gidiyor. Burada tarla kirasını da eklemek gerekiyor. Eğer bu geçtiğimiz hasat döneminde çiftçimiz buğdayını 10 liraya satabilseydi veya desteklemelerle aynı ciroyu tutturabilseydi geçinecek para kalırdı cebinde. Saman da para ediyor gerçi ama iş samana kalınca geçinecek gelir kalmamış demektir.
Geçtiğimiz hasat döneminde üreticinin çoğu desteklemelerden yararlanamadı. TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri 4 milyon ton ürün toplayabildi. Bunun dışındaki ürün desteklemelerden yararlanamadı. Tüccar da haklı olarak TMO’nun un sanayiine ucuz ithal buğday vermesi nedeniyle fiyatları düşürdü. Haliyle ürününü tüccara veren küçük çiftçi sattığı buğdayın parasını bu sene ekim masraflarına harcayacak. Yetmediği yerde borçlanmaya devam edecek.