Bilişim çağı artık her şeyi biliyor. İnsanın aklında tutması yerine cebinde iyi bir telefon tutması öne çıkıyor.

Her meraka bir cevap var. Dünyanın en sıcak bölgesi neresi siye sorsak aklımıza hemen Afrika’da bir yer gelir. Oysa ölçülen en yüksek sıcaklık, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Ölüm vadisinde gölgede 59 derecedir. En soğuk yerini hemen herkes tahmin edebilir. Antarktika kıtasının doğusunda bulunan bir yaylada ölçülen en düşük sıcaklık -92 dercedir.
Dünyanın en çok yağış alan bölgesi Güney Amerika’da Amazon havzası olarak bilinir. Ancak uzun yıllar ortalamasına göre en fazla yağış Hindistan’ın Mavsynram bölgesinde 1861 yılında 180 günde düşen yağış miktarı 26.000 milimetrenin üzerindedir. Diğer bir deyişle bu kaydedilen yağış 26 metre derinliğinde su demektir. Türkiye’de Tuz Gölü ve Suriye sınırına yakın bölgelerinde bir yılda düşen yağış miktarı 275 milimetre civarındadır. Dünyanın en kurak bölgesi Şili’de bulunan Atacama çölüdür. Büyük Okyanusun yanında bulunmasına rağmen, bu çölün 1000 yılda aldığı toplam yağış miktarı 100 milimetredir. Atacama çölünde sis oluşur ancak yağış meydana gelmez. Çölde gümüş çıkarılması işiyle uğraşanlar sisten su elde ederek yaşamlarını sürdürürler.
Zenginlik deyince hep ABD ve Avrupa ülkeleri akla gelir. Ancak dünyanın en zengin şehri Tokyo’dur. Tokyo’nun yıllık gayri safi milli geliri 1.5 trilyon doların üzerindedir. Tokyo, yıllık geliri 300 milyon dolar civarında olan New York’un tam 5 katı daha fazla gelire sahiptir. Dünyanın en fakir şehri ise Kongo cumhuriyetinde bulunmaktadır. Kişi başına 1 doların altında bir gelire sahip bu şehirde açlık en önemli sorundur.
Şehir nüfusları da sürekli kıyaslanan konular arasındadır. Yaklaşık 25 milyon nüfusuyla Çin’in Şanghay şehri en kalabalık şehir unvanını elinde bulundururken, Vatikan şehrinde sadece 850 kişi ikamet etmektedir.
Oğlak ve yengeç dönenceleri genellikle daha fazla güneş görmektedir. Ekvatorda gün uzunluğu çok fazla değişmez. Ancak bulutluluk güneşli gün sayısını azaltır. ABD’nin Arizona eyaleti Yuma şehrinde yıllık güneşlenme süresi 4015 saattir.
Kişi başına yemek tüketimi yönünden ABD açık ara önde görünüyor. Obez insan sayısının en yüksek olduğu ve obezite ile mücadele eden bu ülkede kişi başına gıda tüketimi günlük 4000 kilokaloriyi buluyor.
Halen yaşlanan dünyanın en yaşlı şehri Şam olarak gösteriliyor. Her ne kadar iç savaş nedeniyle taş taş üstünde kalmamış olsa da Şam’ın 11.000 yıldır kesintisiz insan yaşamı onu dünyanın en eski ve en yaşlı şehri yapıyor.
Dünyanın en sevilen ülkesi Almanya görünüyor. En az sevilen ülke ise komşumuz İran. Burada açıklama yapmaya gerek yok değil mi? İnsan haklarının en fazla gasp edildiği, özellikle kadının en fazla hakir görüldüğü ülkelerin başında geliyor desek yeterli. Garip ama Afganistanlı kadınlar bile protesto etti.