Millet artık üç maaşlı, beş maaşlı bürokratları tanıyor. Hiç birisi de bu benim hakkım demiyor. Haliyle devletin soyulacak neresi varsa oraya çöküyorlar.
Diğer yandan, yasal yollarla benim neyim eksik deyip devletin parasını çarçur edenler de az değil. Netice itibariyle devletin ve milletin paçasından yolsuzluk akıyor. İktidar erki ve yanlıları devletin kaynaklarını talan ederken, bir yandan da yoksulluk artıyor. Çünkü bir ülkede yolsuzluk artmışsa, adalet çökmüş, hakça paylaşım ölmüş demektir.
Dünya Bankası tüm dünyada ülkeleri, hükümetlerin etkinliği, güvenilirliği, yolsuzlukla mücadelesi gibi temel kategorilerde ölçümlediği raporunu güncellemiş geçen gün. Türkiye dip yapmaya devam ediyor. Raporda Türkiye ikide bir darbe yapılan bir çok Afrika ülkesinden bile geri düşmüş.
Güvenilirlikte 2011'de Türkiye'de hükümetin notu 44.13 iken, on sene sonra 2021'de notu yarı yarıya düşerek 23.67'ye gerilemiş. Batı Afrika ülkesi Togo’da bile güvenilirlik rakamları daha yüksek.
Türkiye yolsuzluk alanında dünya birinciliğine koşuyor. İktidar erkinin yolsuzlukla mücadele konusunda notu sürekli düşüyor. 2011'de yüz yolsuzluk vakasından 58.77 tanesi kontrol altına alınırken, bu rakam 2021'de 40.38'e gerilemiş görünüyor. Dünyada yolsuzlukla mücadele programları etkili olurken, memlekette yolsuzluk adeta destekleniyor. Görmezden geliniyor. Saat hediye edilen bakanlar halen Ak Partide aktif siyaset yapıyor. Sahte ürün yapanlar devletin kitlerinin başına getiriliyor. İktidar erkinin hısımları akrabaları devletin hemen her tarafında usulsüz bir şekilde kadroya atanıyor.
Afrika’nın en karışık ülkelerinden biri olan Tanzanya'da hükümetin yolsuzlukla mücadele notu 2011 yılında 33.65 iken, 2021'de bu not 42.79'a çıkmış. Türkiye’den daha iyi görünüyor. İktidar erki uluslararası kurumların açıkladığı istatistikleri reddediyorlar. Oysa görünen köy kılavuz istemez. Yolsuzluk devletin paçasından akıyor.
Yolsuzlukla mücadele notları Almanya'da 94.71, Polonya'da 70.19, Yunanistan'da 66.35, Macaristan'da 56.25, Trinidad Tobago'da 47.60. Almanya’da bir devlet yetkilisine saat hediye edin işten atarlar. Kargo ile onun haberi olmadan hediye gönderin soruşturma açarlar. Hediye gönderilecek acaba ne halt yedi diye işkillenirler.
Hükümetlerin performansını ortaya koyan raporda Türkiye'nin tüm alanlardaki notu 2021'de 50 sınırının altında kalmış görünüyor. Bununla birlikte Dünya Bankası raporunda yapılan son güncelleme sonrasında İtalya'nın yolsuzlukla mücadele notu 2021'de 69.23'e yükselirken, Meksika'nın da Türkiye gibi yolsuzlukla mücadele notunun kırılarak 20'nin dahi altına düştüğü dikkat çekiyor.
Sloganı istikrar olan AK Parti iktidarları döneminde Türkiye, politik istikrarda da sınıfta kalmış durumda. AK Parti hükümetlerinin notu 2011 yılında 18.48 olan notu 2021'de 12.26'ya gerilemiş görünüyor. Hükümetin 2011'de yasaların üstünlüğü notu 55.87 iken bu not 2021'de 36.54'e düşmüş durumda.
En çok darbe yapılan Uganda’da mevcut hükümetin yasaların üstünlüğü notu bile Türkiye’nin üzerinde bulunuyor.
Regülasyonların, yeni düzenlemelerin etkinliğinde dahi Türkiye’nin notu 50’nin altına düşmüş görünüyor. İster tanısınlar ister tanımasınlar. Bağımsız değerlendirmeler bunlar.