İngiltere'de yükseköğrenimle ilgili olarak yayınlanan Times Higher Education dergisinin, 'Dünyanın En İyi Üniversiteleri' listesinde 2014 yılında Türkiye'den 5 üniversite ilk 500'de yer almıştı.

Daha önceki yıllarda ODTÜ hem teknik bilimlerde hem sosyal bilimlerde ilk 500 içinde yer alırken bu sene de ilk 500 içinde yer alamadı. 1799 üniversitenin yer aldığı listenin zirvesinde İngiltere'deki Oxford Üniversitesi bulunuyor ve her zamanki gibi Harward ve Cambridge Üniversiteleri bu güzide üniversiteyi takip ediyor. Yapılan sıralamada ilk 500'e giren Türk Üniversiteleri Çankaya, Koç ve Sabancı Üniversiteleri oldu.
Anılan dergi üniversiteleri başarı sırasına dizerken, genellikle öğretim kurumlarının bilimsel araştırmalarını, uluslararası çalışma ve konumlarını, gelirlerindeki artışları ve listede geçen yıl bulunduğu sıralamayı göz önüne almaktadır.
Listede Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 501-600 arasında, 601-800 arasında ise Bahçeşehir Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bulunuyor.
Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi 800-1000 üniversite arasında yer alıyor.
Yükseköğretim kurumlarının derecelendirildiği Times Higher Education dergisinin Asya’nın En İyi Üniversiteleri sıralamasında da Üniversitelerimiz ne yazık ki alt sıralara doğru ilerlemeye devam ediyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesine yapılan Rektör ataması, aynı üniversitenin öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından uzun süre protesto edilmişti. Bu sene yapılacak olan mezuniyet törenleri dahi protestolara meydan vermemek için iptal edilmişti.
Boğaziçi Üniversitesine yapılan rektör ataması da aylarca protesto edilmişti. Protesto eyleminde bulunanlara terörist muamelesi yapılmıştı. Atanan rektör üniversiteyi uçuracağını söylemişti. Uçurdu mu bilinmez ama yere çaktığı açıkça görünüyor. Daha önce ilk 500 içerisinde bulunan bu güzide üniversitemiz 300 basamak birden gerilemiş görünüyor.
Koç, Çankaya ve Sabancı Üniversiteleri, üniversiteler liginde emin adımlarla ilerliyorlar. Başarılarını kutlamak gerekiyor. Yarım asrı deviren devlet üniversiteleri ne yazık ki onca yatırıma ve imkâna rağmen Asya ligine dahi bazen giriyorlar bazen çıkıyorlar.
Devletin elinde eğitim çok sağlıklı yürümüyor demek ki. Liyakat hızla gerilerken, iltimas, kayırma, kadroculuk, hatta şebekeleşme hızla ilerliyor. Diğer yandan, günümüzde askıya alınan seçim sistemlerinin de formaliteden öteye gitmediği için kurumsallaşma tesis edilemediği gibi, olanlar da bozuluyor. Siyasetin etkili olamadığı, yönetemediği, liyakatin esas olduğu özel üniversiteler hızla dünya üniversitesi olma yolunda ilerliyorlar. Ne diyelim belki devlete örnek olurlar.