Yalan bilgi ile mücadele yasası nihayet çıktı.
Artık hiç kimse yalan bilgi paylaşamayacak. Dezenformasyon yasası olarak da isimlendirilen eleştiriye benzeyen her türlü haber ve bilgi paylaşımı yapanlara hapis cezası verilecek. Demokraside memleket tam çağ atladı.
Zaten devlet erkanı memleketi yirmi senedir her alanda çağ atlatıyor. Demokratik açılımlarla da memleketin açılmadık saçılmadık tarafı kalmamıştı.
Sözlük bilgilerine göre dezenformasyon, yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi; bilgi çarpıtma olarak biliniyor.
Hasmı rencide etmeyi, aşağılayıp küçük düşürmeyi amaçlayan karşı propaganda ile benzerlik gösteriyor bu dezenformasyon. Sahte belge, el yazısı, fotomontaj ve montaj filmler ile fabrikasyon istihbarat ve dedikoduların duyurulması gibi yöntemleri bulunuyor. Maaşlı trollerin yaptığı işleri içeriyor.
Sosyal alanda bireyleri ve toplumları yönlendirmek amacıyla, yanlış bilgi ve haber vermek için kullanılan en önemli araçlardan biri olarak sayılıyor bu yalan haber yayma işi.
Askeri istihbarat alanında dezenformasyon, düşman kuvvetleri yanlış kararlar aldırmaya yönelik olarak çıkartılır. Hasım tarafta psikolojik çöküntü oluşturulması ve motivasyonun kırılması için de kullanılıyor.
Yanlış bilgi üretme ve yayma yoluyla yapılabileceği gibi mevcut bir bilgiyi kötü maksatla kullanma ve çarpıtarak verme yöntemi de uygulanıyor.
Geleneksel propaganda veya Büyük Yalan teknikleri toplumsal seviyede hissiyatı motive veya demotive etme amacı taşırken dezenformasyon, makul seviyede kitleleri kuşkuda bırakan çarpıtma bilgiler veya bu bilgilerin yanlış kasıtlı sonuçlara bağlanması yoluyla manipüle etme amacına da hizmet ediyor.
Eğer hedef kitle bu tip kontrolden etkilenebilecekse uygulanan diğer bir teknik, gerçeklerin gizlenmesi veya sansürlemedir. Eğer bilgi alma kanaları tamamen kapatılmadan bırakılabilirse, bu kısıtlı bilgilerin dezenformasyon ile doldurulabilmesi ve hasmın kolayca ispatlanamaz birçok iddialar ile birlikte kuşkulu bir halde bırakılabilmesi mümkündür.
Bazı gerçek bilgileri ve gözlemleri bazı yanlış yorumlar ve yalanlarla karıştırmak veya bazı gerçek bilginin sadece bir kısmını vererek yanlış yorumlarla bilgiyi dağıtmak yaygın dezenformasyon taktiklerdendir.
Sözlük böyle açıklıyor dezenformasyonu. Netice itibariyle iktidar sahipleri kendilerini eleştiren bilgi ve haberlerin önüne geçmek, toplum üzerinde baskı kurmak istiyor. Bir zamanlar Ankara ve İstanbul belediyelerinde çalışan çok sayıda bankamatik memuru bu işleri yapıyordu zaten. Allaya pullaya yapılmayan işleri yapılmış gibi gösteriyorlardı. Aktrol olarak kendilerini tanımlayan bu yalan bilgi uzmanları milletin aklını karıştırmaya devam ediyorlar.
Yalan bilgi konusunda, haber güvenilirliği alanında yandaş medya kanalları birçok Afrika ülkesinin medya kanallarından daha gerilerde bulunuyor. Esas mesele dezenformasyon yasasına bu yalan haber kanalları takılacak mı takılmayacak mı? Özellikle memleketin istatistik kurumu takılacak mı takılmayacak mı?