Malum badem hasatları yapıldı. Borsa fiyatları fena sayılmaz. Badem üretimi iç talebi karşılamıyor. İthal edildiği ve TL değer kaybettiği için fiyatlar iyi görünüyor.

Kıraç şartları en iyi değerlendiren meyvelerin başında geliyor badem. Bademi çok tüketmemek şartıyla sağlık açısından önemli yararları bulunuyor.
Günde bir avuç badem yemek, bağırsak sağlığını destekleyen kısa zincirli bir yağ asidi olan butirat üretimini önemli ölçüde artırıyor.
İngiltere’den bir araştırma ekibi, bütün ve öğütülmüş bademlerin bağırsak mikroplarının bileşimi üzerindeki etkisini araştırmış ve önemli sonuçlara ulaşmış.
Bağırsak mikrobiyomu, bağırsakta yaşayan binlerce mikroorganizmadan oluşuyor. Bu mikroorganizmalar, yenen besinleri sindirmede hayati rol oynuyor. Sindirim ve bağışıklık sistemleri de dahil olmak üzere insan sağlığı üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkiye sahip olabiliyorlar.
Bağırsak mikrobiyomlarının insan sağlığı üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğuna dair mekanizmalar hala araştırılıyor. Ancak kanıtlar, belirli türdeki yiyecekleri yemenin bağırsaklardaki bakteri türlerini ve bu türlerin bağırsaklarda yaptıklarını olumlu yönde etkileyebileceğini gösteriyor. Hatta bazıları var ki insanın moralini dahi bozuyor.
Araştırmacılar, halihazırda önerilen miktarda diyet lifi tüketen ve tipik sağlıksız atıştırmalıklar (örneğin çikolata, cips) ile atıştırma yapan 87 sağlıklı yetişkin denemeye alıp üç guruba ayırıyorlar. Bir grup ara öğünlerini günde 56 gram bütün badem, bir diğeri günde 56 gram öğütülmüş badem ile kontrol grubu da enerji uyumlu kekler tüketiyor. Çalışma dört hafta boyunca sıkı bir şekilde devam ettiriliyor.
Ara öğünlerde kek tüketenlere kıyasla badem yiyenler arasında bütiratın önemli ölçüde daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Bütirat, kolonu kaplayan hücreler için ana enerji kaynağı olan kısa zincirli bir yağ asididir. Bu hücreler etkili bir şekilde çalıştığında, bağırsak mikroplarının gelişmesi, bağırsak duvarının güçlü olması, sızdırmaması veya iltihaplanmaması ve besinlerin emilmesi için ideal koşulları sağlıyor.
Bağırsak geçiş süresinde (yenen gıdaların bağırsak boyunca hareket etmesi için geçen süre) önemli bir fark gözlenmiyor, ancak tam badem yiyenlerde yenen gıdanın bağırsaktan geçiş süresi kısmen uzuyor. Bu sonuçlar, badem yemenin kabızlığı olanlara da fayda sağlayabileceğini gösteriyor.
Testler, bütün ve öğütülmüş badem yemenin insanların diyetlerini iyileştirdiğini, kontrol grubuna kıyasla tekli doymamış yağ asitleri, lif, potasyum ve diğer önemli besin maddelerini daha fazla tükettiğini gösteriyor.
Araştırma sonuçları gün içerisinde ara öğünlerde 50 gram civarında badem tüketmenin son derece sağlıklı olduğunu gösteriyor. Öğütmeye gerek yok. Nasıl olsa mide öğütüyor.