Zeytin hasadı bütün yoğunluğuyla devam ediyor. Ezme ve çizmeler tamamlandı neredeyse.

Zeytinliklerde adeta şenlik var. Yedi yaşında çocuklardan tutun da yetmişlik ninelere kadar her yaştan her kesimden binlerce insan canla başla çalışıyor.
Zeytincilik dışarıdan istihdam yaratan bir üretim sektörüdür. Yıllarca işsizliği azaltmada pamuk ve fındık tarımıyla birlikte aynı kategoride değerlendirilmiştir. Gerçekten istihdam sağlamada ve özellikle dağ köylerinin nakit ihtiyaçlarını karşılamada kayda değer bir üretim sektörümüzdür.
Köylerimizin yapısı ve köylülerimizin çalışma felsefesi hızla değişiyor artık. Eskisi gibi tarım işçisi bulmak zorlaşıyor. Artık ne pamuk ne de zeytin hasadında hizmet satın almak mümkün olmuyor. Zeytinci sayısı iyice azaldı. Eskiden yatılı zeytin toplamaya gidilirdi. İki ay üç ay boyunca köylülerimiz traktörleriyle beraber zeytin toplar köylerine o zaman için çuvalla para getirirlerdi. Oğlan kız everirken bile zeytin parası hesaba katılırdı. Köylülerimizin bir kısmı ise sabah gider akşam gelirdi. Kamyonlara çadır çekilir, kasa kenarlarına oturak yapılarak gidilir gelinirdi. Şimdi minibüslerle bu iş devam ediyor. Gece yarısı yola çıkıp ak kırağıda zeytin toplamak tarihe karışmak üzere. Köylülerimiz biraz rahata alıştı. Hem avluda iki inek olunca hiçbir tarafa gidilmiyor.
Zeytin hasadında makineler daha fazla kullanılıyor. Sırıkçılar makine kullanıyor. Ağaçların altına yayılan telis ve brandalardan kadınlar zeytini kasalara dolduruveriyor. Eskiden iki üç ay süren hasat bir buçuk ayda tamamlanıyor.
Hasatta makineleşme kaçınılmaz. İşçi sıkıntısı her geçen gün büyüyor. Hâlihazırda eski bahçelerde makinalı hasatta zorlanılıyor. Ancak genç bahçelerde makineyle hasat çok daha hızlı.
Bu sene zeytin çok fazla. Allah nazardan saklasın. Yağı koyacak yer bulamayacağız. Edremit körfezinde, Akhisar’da ağaçlar kırılıyor neredeyse. İşçi sıkıntısı had safhada. Zeytinlik sahipleri bir an önce toplamak için çırpınıyor. Yevmiyeler epey yükseldi. Makine pazarlayanlar üç kişinin makinayla 3 ton, beş kişinin 5 ton toplayabileceğini iddia ediyorlar.
Kuraklık olmasaydı uzun yıllar ortalamasının iki katı zeytinyağı çıkacaktı. Yine de 400 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor.
Geçtiğimiz Cuma günü Köy TV’de Agro Troia’nın desteklediği Tarımda Başarı Akademi programında Burcu Özkan ile zeytini irdeledik. İzleyicilerimizden kuraklık ve zeytinin erken buruşması, kararmadan buruşması gibi sorunlar geldi. Bunların kısa sürede toplanıp yağa çevrilmesi gerekiyor. Üreticilerimizin takoz meyve adını verdikleri probleme karşı nematodla mücadele edilmesinde yarar var. Verilen fiyatlar yetersiz görünüyor. İtalya ve İspanya’daki kuraklıklar ve rekolte kayıpları nedeniyle uluslararası borsalarda yağ fiyatlarının artması bekleniyor. İnşallah üretici gelirleri de artar, üretici zeytinle tekrar barışır.