Küresel Haklar Endeksi 2022 raporu, işçi haklarının kötüye kullanılmasının 2022'de rekor seviyelere ulaştığını gösteriyor.

Rapor 148 ülkeyi kapsıyor ve dünyanın en büyük sendika federasyonu olan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından yayınlanıyor.
Anılan raporda yer alan 148 ülkenin 129'unda grevlerin ciddi şekilde kısıtlandığı veya yasaklandığı belirtiliyor. Bu ülkelerde grev hakkını kullanan işçiler anında işten çıkarılabiliyor ve greve katılan sendika yöneticileri hakkında dava açılabiliyor. Grev hakkını ihlal eden ülkelerin oranı 2014'te %63 iken 2022'de %87'ye yükselmiş görünüyor.
Küresel Haklar Endeksi 2022 raporunda, 117 ülkede toplu pazarlık konusunda "ciddi kısıtlamalar" olduğu belirtiliyor. Raporda, dünyanın bütün bölgelerinde ve hem kamu hem de özel sektörde kısıtlamalar yapıldığı belirtiliyor. Konfederasyon, kısıtlamaların işverenlerle hükümetlerin ortak yapılmasına dikkat çekiyor.
Aslında bütün işçiler, uluslararası çalışma standartlarına göre bir sendika kurma veya bir sendikaya üye olma hakkına sahip bulunuyor. Ancak endeksin kapsadığı 148 ülkeden 115'i belirli işçi kategorilerine bu hakkı tanıyor. Bu hakkı ihlal eden ülkelerin oranı 2014'te %58 iken 2022'de %77'ye yükselmiş görünüyor.
İşçilerin adalete erişim noktasında ciddi sorunları bulunuyor. Küresel Haklar Endeksi 2022'ye göre, işçilerin 148 ülkenin 97'sinde adalete erişimi bulunmuyor veya yok denecek düzeyde kısıtlanıyor.
Raporda, sendika liderlerinin sıklıkla abartılı suçlamalarla gözaltına alındığını ve yargılandığını belirtiliyor. Aynı zamanda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin işçi hakları açısından dünyanın en kötü ülkeleri olduğu kaydediliyor. Bu ülkelerdeki işçiler, haklarının sistematik olarak ihlal edilmesiyle karşı karşıya kalıyor veya hakları hiçbir şekilde garanti edilmiyor.
İşçi hakları açısından dünyanın en kötü ikinci bölgesi Asya-Pasifik ülkelerinde grev eylemini bastırmak için "aşırı polis vahşeti" uygulandığına dikkat çekiliyor.
Küresel Haklar Endeksi 2022'de dünya çapında yalnızca üç ülke notlarının yükseldiğini görülüyor. Bunlar Orta Amerika'da El Salvador, Batı Afrika'da Nijer ve Orta Doğu'da Suudi Arabistan.
İş yerinde hakları destekleyen bir Birleşmiş Milletler kuruluşu olan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), çalışmanın milyarlarca insan için günlük yaşamın bir parçası olduğunu ve insan olarak haysiyetin, refahın ve gelişimin temelini oluşturduğunu belirtiyor. ILO, işçi haklarının eşit ve adil toplumların temeli olduğunu söylüyor. İşçi haklarının sağlıklı tesis edildiği ülkelerde, işçiler için daha iyi koşullar sağlanıyor ve haliyle üretkenlik artıyor.
Türkiye işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke içerisinde yer alıyor. Tarama yapılan 148 ülke içerisinde memleket, Myanmar, Bangladeş, Brezilya, Filipinler, Kolombiya, Guatemala, Belarus gibi ülkelerle aynı gurupta bulunuyor. Türkiye’de grevlerin bastırılması ve sendikacıların tutuklanmasına dikkat çekiliyor.