Malum hayvancılık krizden krize dolanıp duruyor. Meraya dayalı koyun keçi yetiştiriciliğinde bile gelirler azalmaya devam ediyor. Ot, saman ve silaj fiyatları adeta uçuyor.

Hayvana bakmak her geçen gün zorlaşıyor.
Hayvansal üretimde, maliyetlerin önemli bir kısmını besleme kalemleri oluşturuyor. Kâğıt üzerinde besleme kalemlerinde yapılacak tasarruf hem süt hem de besicilikte gelirleri artırıyor.
Hayvansal üretimde, hayvanın karnını doyurması, günlük yaşam gereksinimlerinin karşılanması anlamı taşımaktadır. Üzerine verilecek süt veya besi yemi verime dönüşmektedir. Bu anlamda, günlük yaşam gereksinimlerinin karşılanmasında kaba yem ağırlıklı beslemede yarar vardır.
Kaba yem tedarikinde yeşil ot, bulunmadığı dönemlerde kuru ot ve silaj üretimi önem taşımaktadır. Kaba yem tedarikinde meralar en önemli kaynaklardır. Bununla birlikte gerek yetersizlikleri gerekse ot üretim potansiyellerinin düşüklüğü, tarla ziraatı içinde kaba yem üretimini zorunlu kılmaktadır. Kuru ot ve silaj üreterek hayvanların yıl boyu kaba yem ihtiyaçlarını karşılamak mümkündür. Kapalı sistem olarak nitelendirdiğimiz bu üretim şeklinde, hayvanlara günlük yaşam gereksinimlerinin karşılanması için kuru ot ve silaj sürekli olarak verilebilmektedir. Bununla birlikte, hayvanların doğasına uygun olarak daha ucuz yollarla hayvanların günlük yaşama paylarını karşılama yolları vardır. Bunun için en uygun olanı yıl boyu yeşil yem zinciri oluşturmaktır.
Hasıl yetiştirmek suretiyle hayvanları sürekli olarak otlatmak, kışı ılıman geçen bölgelerde en ucuz besleme yöntemidir. Kışlık olarak yetiştirilecek tritikale, yulaf ve arpa gibi tahıllardan hem sonbaharda hem de ilkbaharda otlatma amacıyla yararlanmak mümkündür.
İlkbahar otlatmalarının sonunda sorgumxsudanotu melezi ekmek suretiyle yaz döneminde de otlatmaya devam ederek hayvan besleme maliyetlerini verimliliği düşürmeden azaltma yolu vardır. Kışlık tahıllar ile yaz otlatması arasında kalan dönemde kısmen meradan yararlanmak, mera zayıf ise sabah akşam ek yemleme yapmak hayvan beslemede önemli bir yetiştiricilik sistemidir.
Hayvanları otlatmak suretiyle beslemenin önemli yararları bulunmaktadır. Bunun için uygun arazi şartları yaratmakta fayda vardır. Güz ve ilkbahar otlatmaları için sulama imkanlarına gerek bulunmamaktadır. Normal tahıl ekim sezonunda hasıl amaçlı tritikale ve yulaf gibi kitle üretimi yüksek, otlatmadan sonra hızlı gelişen türlerle ekim yapmak yeterlidir. Kışlık olarak tesis edilen hasıllar, hayvanların, sonbaharda bir ay, ilkbaharda iki ay olmak üzere üç ay boyunca günlük kaba yem ihtiyaçlarının karşılanmasında yeterli olmaktadır. Sulama imkânı olan alanlarda ise, haziran ortasından itibaren ekim sonuna kadar sorgumxsudanotu melezleri hayvanların kaba yem ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bunun için hayvan sayısına bağlı olarak hasıl tesis etmek yeterlidir. Özellikle münavebeli otlatma sistemlerinin uygulanmasıyla anılan hasıllardan daha yüksek verim alınmakta ve hayvanlar tarafından daha iyi değerlendirilmektedir. Yeşil otun hazmolabilirliği her zaman yüksektir.