Balıkları tatlı su ve tuzlu su balıkları diye ayırmak mümkün ama bazı balıklar hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabiliyorlar.

Balıkları tatlı su ve tuzlu su balıkları diye ayırmak mümkün ama bazı balıklar hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabiliyorlar. Yine bazı balık türlerinin belirli yaşam dönemleri tuzlu suda, bazı yaşam dönemleri ise tatlı suda geçiyor.
Somon balıkları ve yılan balıkları yaşamlarının bazı dönemlerini tatlı sularda geçirirlerken, yaşlılık dönemlerini tuzlu sularda geçiriyorlar. Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve derelerde yaşayan çok çeşitli balık türleri yıllar boyunca tercih ettikleri ortamlara uzun dönemler içerisinde uyum sağlamışlardır. Buna karşın Japon balığı gibi tatlı su balıkları ve ton balığı gibi mutlak tuzlu su balıkları oldukça dar tuzluluk aralığına dayanabilen balıklardır ve doğal ortamlarındakinden farklı bir tuzluluk derecesine sahip sularda yaşayamamaktadırlar. Somon balığı, yılanbalığı, işkine balığı, çizgili levrek ve dilbalığı gibi balık türleri tatlı sulardan ve hafif tuzlu sulardan tutun da deniz suyuna kadar değişiklik gösteren çok çeşitli tuzluluk derecelerinde yaşayabilmekte, hayatta kalabilmektedirler. Bu balık türlerinin tuzluluk seviyesindeki yüksek değişimlere dayanabilmeleri için kademeli olarak tuzlu suya geçmeleri gerekir.
Balıklar, kuşlar, memeliler, amfibiler ve sürüngenler ortak bir özelliğe sahiptirler. Her birinin kanındaki tuz seviyesi birbirine çok yakındır. Kanlarındaki tuzların % 77’si sodyum ve klorürden, geri kalanı bikarbonattan, potasyumdan ve kalsiyumdan oluşmaktadır. Sodyum, potasyum ve kalsiyum tuzları kalp, sinir ve kas dokularının normal işleyişi için önem taşımaktadır. Eğer okyanus suyunun tuzluluğu, normal yoğunluğunun yaklaşık bir çeyreğine kadar seyreltilirse, balık kanıyla neredeyse aynı tuzluluk derecesine sahip olur ve benzer sodyum, potasyum, kalsiyum ve klorür oranlarına sahip olur. Örneğin somon balıkları, tatlı sularda doğarlar. Yumurta ve erken dönemlerini tatlı sularda geçirirler. Gençliklerinde ise, nehirler boyunca okyanusa doğru yüzerler. Somon balıkları yolculukları sırasında, tatlı ve tuzlu suların birleştikleri yerlerde bir süre kalırlar. Bu sayede vücutlarını, diğer ortama geçiş için hazırlamış olurlar. Alışma sürecinden sonra da, tuzlu sulara geçiş yaparlar. Hayatlarının geri kalan kısımlarını ve yaşlılıklarını bu tuzlu sularda geçirirler. Yılan balıkları da tuzlu suda doğar, tatlı suya gelir, tatlı suda büyür, sonra tekrar tuzlu suya döner ve yumurtladıktan sonra hayat döngüsünü tamamlar.
Balıklar tatlı sudan deniz suyuna geçerken kaybettikleri sıvıları yenilemek için tuzlu su içmek ve sonrasında fazla tuzları vücutlarından atmak zorundadırlar. Bu aşamada vücutlarında yüksek yoğunlukta tuz içeren küçük miktarlarda sıvı üretirler.
Yılın belirli dönemlerinde akarsuların denize döküldüğü yerlerde balık yoğunluğunun artması, hem tatlı hem tuzlu suda yaşamlarını sürdüren balıkların uyum sürecinden kaynaklanmaktadır. Bir nevi göç eyleminin bir parçasını oluşturmaktadır.