Uzun zamandan beridir Mars’ta araştırmalar yapan insanoğlu artık Mars’a insan gönderme konusunda epey kararlı görülüyor.

Uzun zamandan beridir Mars’ta araştırmalar yapan insanoğlu artık Mars’a insan gönderme konusunda epey kararlı görülüyor.
.
Peki neden?
Zira yapılan araştırmalarda suyun bile bulunamadığı Mars’ta gidilip ne yapılacak?
.
İşte can alıcı soru bu?
.
Dünyamızın insanoğlu eliyle çöplüğe dönüp, küresel ısınmalarla mahvolmasının ardından yeni yeni dünyalara ihtiyacımız olduğu kesin.
.
Güneşin gittikçe büyümesi ile dünyaya yaklaşacak olması ve dünyamızı yok edecek olması sebebi ile yeni bir dünya arayışı için yerleşim yeri aramak pek ilginç değil artık.
.
Bu sebeple insanoğlu en kısa sürede gidebileceği gezegen olan Mars’ı gözüne kestirmiş durumda.
Güneşin büyümesi ile güneşe daha da yaklaşacak olan Mars’ta hayat şartlarının oluşması insanoğlunun tek beklentisi.
.
Oluşturulacak atmosfer ile bize uygun hale getirilmesi, insanlığın dış uzaya gitmesini kolaylaştıracak.
.
Işık hızına ulaşma teknolojisini Mars’ta yakalamayı planlayan insanoğlu, bu teknoloji ile sonsuz uzay boşluğunda kendisine daha yaşanılır bir dünya bulacaktır elbette.
.
İşte tüm bu varsayımlar ışığında Mars bizim için bir “Atlama taşı olarak” çok önemli.
.
“Mars’ta, hayat bulunacağına inanılıyor mu?” sorusunu Rus gökbilimci Daniel Rodinov ise şöyle cevaplıyor;
“Evet, elbette” diye cevap vererek ilave ediyor;
“ExoMars Projesi'nin hedefi tam da bu, Mars’ta hayat bulmak için tasarlandı.”
 
Projenin başmühendisi Paul Meacham, “Bu etapta, küçük yeşil adamlarla karşılaşma şansımızın oldukça düşük olduğu kanısındayım. Muhtemelen bakteri bulacağız. Çünkü dünyanın en kurak topraklarında yaptığımız incelemelerde bulduğumuz şey bu. Bakteriler bildiğimiz en dayanıklı yaşam formu. Bu nedenle yüksek ihtimalle bakterilere benzeyen yaşam formları bulacağız.” diyor.
.
Manish Patel’e ise şöyle cevaplıyor bu soruyu; “İnsanoğlu çok uzun süredir Mars’a gitmeyi hedefliyor. Robotlar da yıllardır Mars’ı keşfediyor. Oraya insanları götürme vaktimizin yaklaştığına inanıyorum. Özellikle Space X gibi şirketlerin pazara girmesi, uzaya fırlatma ve gidiş biçimlerimizi değiştiriyor. Öyle sanıyorum ki önümüzdeki 20 yıl içinde, en azından ben hayattayken İnsanlar Mars’a gitmeye başlayacak.”
.
“Haydi Bismillah” diyerek başlayacak olan “Mars’a insan taşıma” işinin 20 yıla kadar hayata geçirilmesi durumunda, “Ay’a gitmeyi hedefleyen” bize yer kalacak mı acaba?
 
***
CEHENNEM OLACAK MI?
Küresel ısınma neticesinde “Dünya cehennem kadar sıcak olacak mı?” sorusu gündemde.
Singapur İklim Araştırmaları Merkezi direktörü Profesör Erland ?Kallen bu soruyu şöyle yanıtlamış;
“Bu ilginç bir soru. Bu yıl, kuzey yarım kürenin birçok bölgesinde oldukça sıcak bir yaz mevsimi yaşadık. Küresel olarak son 20 yılın 18’i en sıcak yıl rekoru kırdı. Ayrıca küresel olarak sıcaklıkların yükselmesinin insan faaliyetleriyle ilişkili olduğunu da biliyoruz. Fosil enerji kaynaklarını kullanarak karbondioksit oranlarını yükseltiyoruz bu da küresel ısınmaya neden oluyor. Karbondioksit oranları gelecekte de yükselmeye devam edecek ve atmosferdeki karbondioksit oranı ne kadar artarsa, sıcaklıklar da o oranda artacak.
Yaptığımız iklim simülasyonları havanın daha da ısınacağını gösteriyor. Kuzey ülkelerinde, Orta Avrupa ülkelerindeki iklim şartlarına ulaşabiliriz. 50-100 yıl içinde Stockholm, Paris iklimine sahip olabilir. Yani daha sıcak yaz mevsimleri ile karşı karşıyayız. Ama ne kadar daha sıcak olacağı hala belirsiz.”
.
Hani, “Yaz gelse de kemiklerim ısınsa” diyenlere duyurulur.
Yakında başımızdan hiç gitmeyecek kavurucu sıcaklara hep beraber kavuşacağız, hiç merak etmeyin…