Geçtiğimiz Cuma günü ilimizin güzide firması AgroTroia tarafından desteklenen ve KöyTV’de canlı yayınlanan Tarımda Başarı Akademi programının birinci bölümünde Burcu Özkan ile 2022 yılının bir değerle

Gerek kuraklık gerekse girdilerdeki artış nedeniyle 2022 yılının tarım açısından çok verimli olmadığını gördük.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi sonuçlarını açıkladı. Biraz yanlı da olsa tüm sektörlerde olduğu gibi TÜİK'e göre; tarımda girdi fiyatı endeksleri 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,68, bir önceki yılın Aralık ayına göre %97,00, bir önceki yılın aynı ayına göre %134,76 oranında artış gösterdi.
Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %2,34, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %5,43 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %100,96, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %140,04 artış gerçekleşti.
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %38,42 ile veteriner harcamaları ve %63,76 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %196,89 ile enerji ve yağlar ile %192,52 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu.
Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %0,39 ile diğer mal ve hizmetler ve %0,67 ile makine bakım masrafları oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %6,79 ile malzemeler ve %4,11 ile enerji ve yağlar oldu.
Tarımsal üretimde artan maliyetlere bağlı olarak çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankası başta olmak üzere tarım bankacılığı yapan diğer bankalara olan borcu da artış gösteriyor. Aslında çiftçi üretmeye devam etmek, memleketin gıda güvenliğini sağlamak için elinden geleni yapmak istiyor. Ancak borçların artması, aynı zamanda borçlara uygulanan faiz oranlarının da artması, çiftçinin borç yükünü katlamaya devam ediyor.
Çiftçinin ürettiği ürünlerde enflasyon oranına paralel bir fiyat artışı gerçekleşmediği için borçları sürekli artıyor. Desteklemeler yetersiz kalıyor. Gübre ve mazot destekleri, geçtiğimiz yıl gübre ve mazottaki %200’e yaklaşan fiyat artışlarının oldukça gerisinde kalıyor.
Gıda üretiminde verimlilik çiftçi gelirleri açısından büyük önem arz ediyor. Oysa iki yıldan bu yana meydana gelen güz kuraklıkları hububat ekimlerinde gecikmelere neden oluyor. Bu durum verim azalışlarını da beraberinde getiriyor. Neticede çiftçi yeterli gelir elde etmede zorlanıyor. Kritik sezonlarda desteklemelerin daha da arttırılması gerekiyor. İthalat politikaları çiftçi gelirlerinin düşmesinde önemli rol oynuyor.
Çiftçinin üretime devam edebilmesi için, faz borçlarının silinmesi veya ötelenmesi gerekiyor. Aksi takdirde çiftçinin üretimde kullandığı tarlasını, bahçesini, hayvanını satmaktan başka çaresi kalmıyor.