Arı zehri üretimi arıcılar için ekonomik bir gelir gibi görünüyor. Teknik arıcılık yapan arıcıların aslında bütün arı ürünlerini ekonomiye kazandırmasında yarar vardır.

Sadece balla ve polenle sınırlı kalmanın bir anlamı yoktur.
Arı zehri çok sayıda tıbbi uygulamalarda ve kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan bir üründür. Alerjisi olanlar hariç hemen bütün insanlar tarafından kullanılabilir.
Arı zehri eklem şişmesi ve diğer artrit semptomları azaltabilen ender doğal ürünlerden biridir. Aynı zamanda doku yenilenmesini desteklemektedir.
Arı zehrinin doğal antibakteriyel özellikleri yara iyileşmesini desteklemektedir.
Arı zehrinin antimikrobiyal etkileri cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Arı zehri, akne bakterilerinin neden olduğu cilt iltihabının tedavisinde özellikle etkilidir. Antibakteriyel etkileri ayrıca akneye neden olan bakterileri de öldürmektedir. Arı zehrinin topikal uygulaması ayrıca kırışıklıkların boyutunu ve görünümünü azaltmaktadır. Bu konuda yapılan araştırma sonuçları umut vermektedir. Bazı çalışmalarda ciltteki kırışıklıkların arı zehriyle yapılan krem uygulamalarında ütülenmiş gibi olduğu belirtilmektedir.
Arı zehrindeki peptitler, birçok uygulamada ağrıya neden olan sinirler üzerindeki reseptörleri aktive edebilmekte ve ağrıyı kesmektedir.
Arı zehri, bal arısının karnındaki bir bezden salgılanan renksiz bir sıvıdır. Arı zehri hasadı için cam plakalı özel bir çerçeve kullanılmaktadır. Bu çerçevede, çok düşük voltajlı bir şok üretmek için elektrik akımını geçiren bir elektrikli cihaz bulunur. Bu çerçeve çıtaların üzerine yerleştirilir ve elektrik verilir.
Elektrik verilen çerçeveye temas eden arılar hafif bir elektrik şoku alır ve cam levhayı sokar. Arı zehri damlacıklar halinde plaka üzerinde birikir. Kovan içi muhafız arılar zehir toplama aparatına daha fazla saldırır ve sokar. Normalde arılar insanı bir defa sokar ve iğnesi deride kaldığı için bir daha sokamaz ve bir süre sonra ölür. Ancak zehir toplama aparatını defalarca sokar. Herhangi bir zarar görmez. Yapılan çalışmalarda zehir üretiminin kovan performansını etkilemediği tespit edilmiştir.
Plaka üzerinde yeterli miktarda arı zehri toplandıktan sonra akım kapatılır ve cam levha kovandan çıkarılır. Arı zehri biraz kurutulduktan, suyu uçurulduktan sonra plaka üzerinde kazınarak toplanır.
Arı zehrindeki ana bileşenler peptitler, enzimler ve az miktarda histamin gibi biyoaminlerdir. Önemli peptitler arasında melittin ve apamin bulunur. Melittin, anti-inflamatuar aktivite ile bağlantılıdır Apamin, merkezi sinir sistemi ve kardiyovasküler düz kaslardaki faydalarla ilişkilidir.
Arı zehrinde bulunan ana enzim fosfolipaz A2 (PLA2) olarak adlandırılır. Bu, bağışıklık tepkilerine ve iltihaba neden olan arı zehrindeki ana alerjendir.
Arı zehri hasadında en uygun zaman tarlacı arıların da kovana döndüğü akşamüzeridir. Yine mısırların tepe püskülü verdiği temmuz ayı zehir hasadı için uygun mevsim olarak kabul edilmektedir. Aynı kovandan haftada, on günde bir zehir hasadı yapılabilir. Ancak aynı arılarda tekrar tekrar zehir almak sağlıklı olmayabilir. Yirmi günde bir hasat daha verimli olmaktadır. En verimli bal arısı ise dev bal arısıdır. Ancak güney Asya’nın bu arısı halen evcilleştirilmemiştir.