Arı sütünün hücre yenileyici özelliklerini bütün dünya kabul ediyor. Kemoterapi başta olma üzere tıbbi tedavide destekleri önem arz ediyor.

Arı sütünün hücre yenileyici özelliklerini bütün dünya kabul ediyor. Kemoterapi başta olma üzere tıbbi tedavide destekleri önem arz ediyor. Bununla birlikte üretimi ve saklanması epey meşakkatli görünüyor.
Arı sütü, ana arı üretim süreci içerisinde üretiliyor. Arı sütünün kıymeti de ana arının yeteneklerinden kaynağını alıyor. Aynı yumurtadan geliştikleri halde işçi arının 45 gün yaşaması, arı sütüyle beslenen ana arının 6 yıl kadar yaşaması arı sütünün kıymetini ortaya çıkarıyor. Arı sütü ana arıya doku ve organ yenileme yeteneği kazandırıyor.
Arı sütü aslında ana arı larvasının beslenmesi için üretiliyor. Kovan içerisindeki bakıcı arılardan 6-14 günlük yaşta olanlar sentezleyebiliyor. Bol miktarda bal ve polen tüketen bakıcı arıların özel bezlerinde sentezlenen arı sütü, jöle kıvamında, yapışkan, genellikle beyaz ve bazen hafif gri bir renge sahiptir. Ekşimsi-acı bir tadı ve kendine özgü bir kokusu vardır.
Dünyada bazı arıcılar yalnızca arı sütü üretiminde uzmanlaşmıştır. Üretim için bol miktarda ana arı yüksüğüne ihtiyaç duyulur. Ana arısı alınan kovana arı sütü ürettirilir. Ana arısı alınan arılara larva transferi yapılmış yüksükler verilir ve arılar yeni bir kraliçe yetiştirmek için verilen larvaları canla başla beslerler. 72 saat sonra verilen yüksükler geri alınır ve içine doldurulmuş süt hasat edilir.
Arı sütü üretimi için seçilen kovanlarda bakıcı arı sayısının yüksek olmasına özen gösterilir. Bunun için diğer kovanlardan da destek alınabilir. Aynı zamanda kovan içerisinde bol miktarda polen bulunması ve gerekiyorsa şurupla destek yapılması gerekir.
Ana arı yüksüklerine günlük yumurta transferi yapıldıktan sonra ana arısı alınmış kovana yüksük seti verilir. Çıtaya dizilen yüksükler, yine ikinci çıtanın yerine kovana yerleştirilir. Kovanda yumurtalı petek bırakılmazsa arı sütü hasadı daha kolay olur.
Arı sütü üretimi için hazırlanmış, larva transferi yapılmış yüksük setinin verileceği kovandaki arılar ana arının bulunmadığını hissetmelidir. Bunun için ana arının bir gün önceden alınmasında yarar vardır.
Ana arı yüksük seti anasız kovana yerleştirildikten 72 saat sonra çıkarılması gerekir. Henüz daha yüksük kapatılmamıştır. Bu süre yüksüklerin tam doldurulduğu zamandır. Bekletilmesinin bir gereği yoktur.
Arılar, yüksüklerin ucunu uzatmış ama henüz kapatmamıştır. Yüksükler alındıktan sonra sütün bulunduğu seviyeden keskin bıçakla yüksükler kesilir.
Ana arı larvaları, yüksüklerden bir cımbız vasıtasıyla çıkarılır. Yüksüklerde sadece arı sütü kalır.
Yüksüklerde kalan sütün yüksük çapına yakın bir tahta kaşıkla toplanması gerekir. Metal malzeme kullanmamakta yarar vardır. Hemen her yüksükte bir kaşık kadar koyu kıvam arı sütü vardır. Alınan arı sütü cam kavanozlarda toplanır. Hasat işlemi tamamlandıktan sonra arı sütü derin dondurucuya konmalı ve saklanmalıdır.
Arı sütü eksi 20 derecede iki sene saklanabilir. Bal ile karıştırmak suretiyle normal oda sıcaklığında saklamak da mümkündür.