Memleketin sınırları kevgire döndü. Kimin neyin girip çıktığı karıştı. Sınır ticaretinin istatistiklerini tutmak bile zorlaştı.
Dünya Gazetesinin haberine göre İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin katıldığı toplantıda; 2022’de yapılan faaliyetler, 2023 hedefleri ve yeni yol haritası paylaşıldı.
İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye’de mevsimsel kuraklık yaşandığını ve herhangi bir ürünün bu durumdan şimdilik zarar görmediğini belirtti. Başkan Yardımcısı iseaArz noktasında herhangi bir sorunumuz yok dedi. Toplantıda TMO dahil olmak üzere, lisanslı depoculuk sistemimiz üretici ve tüccarlar dahil hububatta, tahılda ve bakliyat ürünlerinde stoklarımızda yeterince ürün var. Şu anda stoklarda toplam 20 milyon tonun üzerinde buğday stoku var. Aslında ilk olarak ekim ayında yapılan, buğday ekimiyle ilgili ilk ihtiyaç olan yağışlar belirli bir miktarda alındı. Dolayısıyla buğdayın ihtiyacı olan yağış sağlandı. Fakat, tabii ki devamında ürünün de gelişebilmesi için yağışa ihtiyaç var. Önümüzde şubat, mart, nisan ayları var. O zamana kadar da inşallah beklediğimiz yağmur ve kar yağar. Kamuoyunda kuraklık var algısı oluşturularak fiyatlarda spekülasyonlara izin verilmemesi gerekiyor bilgileri paylaşıldı.
Ulusal Hububat Konseyi Başkanı 2022 yılı ekim ayında, Türkiye’nin bu yıl arpa üretiminin 8.1 milyon ton civarında, ihtiyacının ise 8.5 milyon ton olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Sanırım TMO, tüketim miktarına tamamlamak için ithalata karar verdi. Mısır, arpa ve yemlik buğday hayvan yemi olarak birbiriyle ikame edilebilir. İthalatın olması üreticinin elindeki arpanın ucuzlayacağı anlamına gelmez çünkü zaten fiyatlar oturdu. TMO geçmiş yıllarda 2 ila 2.5 milyon ton buğday alırken bu yıl 5 milyon tonu geçti alımları; keza arpada da 500 bin tonluk alım yaparken 1.2 milyon ton civarında alım yaptılar. Bu yıl yeni hasada kadar hem olası fiyat artışlarında müdahale edebilmek hem de un ve yem desteğini sürdürmek ve de olası savaş koşulları nedeniyle yüksek alım yaptıklarını tahmin ediyoruz şeklinde görüş belirtiyor.
Dünya Ticaret Örgütünün ithalat ihracat rakamları incelendiğinde Türkiye’nin 2022 yılında 10 milyon 250 bin ton buğday, 1 milyon ton arpa ithal ettiği görülüyor.
Hadi ihracatçıların tuzu kuru. Malı getirip, işleyip satıyorlar. Ulusal Hububat Konseyi başkanı ise ithalatın iç piyasa fiyatlarını etkilemediğini belirtiyor. İnternet sayfalarındaki tahıl koridoru raporu ise Karadeniz’de bulunan doğalgaz ve Sinop’ta kurulacak nükleer santralle bitiyor. Kuraklık ve hububat ekimleriyle ilgili tek bir kelime yok.
İhracatçılar bile önümüzdeki günlerde yağacak yağmurlarla hububat üretiminin iyiye gideceği umudunu paylaşıyorlar. Çiftçi de öyle umut ediyor. Tahıl ambarı orta Anadolu bölgesi normalin dörtte biri kadar yağış aldı bu zamana kadar. Çıkış yapamayan buğday tarlaları haberlere düşüyor.
TMO’nun 20 milyon ton buğday koyacak yeri yok. Üreticinin bütün malını alacağım diye yola çıktı, dörtte birini bile alamadı. Üretici tüccarın eline düştü. Tüccar da doğal olarak ithal ürün kullanan un sanayiine buğday satamadığı için düşük fiyattan aldı. Dört işlem bilen ve mantığı olan herkes burada oynanan oyunu görebilir. Tuzu kuru olanlar ne yazık ki göremiyor.