Deprem felaketinin köylerimizde yaptığı etkilerin envanteri henüz çıkarılamadı.

Deprem felaketinin köylerimizde yaptığı etkilerin envanteri henüz çıkarılamadı. Bununla birlikte can ve mal kayıplarının çok fazla olduğu biliniyor. Ekili alanlarda önemli problemler bulunmamakla birlikte, hayvan kayıpları oldukça fazla. Traktör ve alet ekipmanlarda ciddi hasarlar var. Çiftçimizin ekonomik anlamda gelirinin olmadığı ama masraflarının yüksek olduğu bir dönem. Bu nedenle devletin hızlı bir şekilde güçlü bir destek paketini devreye koyması gerekiyor.
Bu meyanda İyi Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, sosyal medya hesaplarından mükemmel önerilerde bulunuyor. Kahveci, 10 maddede topladığı tedbirlerin bir an önce uygulamaya geçirilmesini öneriyor.
Öncelikle depremden etkilenen 10 ilde mazot, gübre, tohumluk yardımlarının yapılarak, 2023 destekleme ödemelerinin avans olarak öne çekilerek ödenmesi gerekiyor. Aynı zamanda bir yıl süreyle gençlere asgari ücret ödenmesinde fayda var.
Tarımsal üretim değerlerini detaylı bir şekilde açıklayan Sayın Kahveci, deprem bölgesinin Türkiye’nin bitkisel üretimde %17’sini, hayvansal üretimde %16’sını gerçekleştirdiğine dikkat çekiyor. Bölgenin, kayısı, dondurma, pamuk, biber gibi ürünlerde dünya çapında marka değerleri var. Üretimde sekte yaratacak her türlü sorunun ivedilikle çözülmesi gerekiyor.
Bölge bitkisel üretim ağırlıklı bir tarımsal yapıya sahip. Makine ekipman hasarlarının bir an önce giderilerek çiftçinin araziye çıkacağı bu kritik günlerde moral değerlerinin de iyileştirilmesinde yarar var.
Hayvansal üretim ahır, ağıl ve yem depolarının yıkılması nedeniyle büyük zarar görmüş durumda. Hayvan telefatı oldukça yüksek. Bunun yanında hayvancılık yapan çiftçilerimizde can kaybı çok yüksek. Sahipsiz kalan hayvanların bölge yakınında bulunan kamu çiftliklerinde koruma altına alınması gerekiyor. Yoksa bölgede türeyen simsarlar depremzedelerin hayvanlarını yok pahasına alıp gidiyor.
Kaba ve kesif yem tedarikinin hızlandırılmasında yarar var. Üretici birlikleri önemli miktarlarda yardım yapıyor. Ancak koordinasyonun güçlendirilmesi ve yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerekiyor.
Sayın Kahveci çiftçi borçlarının en az iki yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesini öneriyor. Aslında silinmesinde fayda var. Aynı zamanda Bağ-Kur ve benzeri sigorta primleri üç yıl süreyle devlet tarafından karşılanmalıdır.
Evleri yıkılmış çiftçilere, kamu kaynakları ile hibeli olarak yapılmış olan ve boş/atıl durumda olan modern tip ahır ve ağıllar bakıcı evleri ile birlikte geçici süreliğine tahsis edilmelidir.
Ergin Kahveci deprem bölgesinde zarar gören çiftçilerin ayağa kaldırılması için hemen uygulamaya aktarılabilecek mantıklı önerilerde bulunuyor. Önemli olan uygulama erkinin önerileri dikkate alması, kaynaklara bağlı olarak daha iyisini yapması.