Depremin ilk günü asker göremedik şeklinde bazı garip senaryolar ortaya atılıyor. Bu nedenle süreci sağlıklı değerlendirmek gerekiyor.

Askerimiz sınırlarımız kadar insanımızın can ve mal güvenliğini korumakta en önemli güvencemizdir. Yeter ki emir gelsin.
Depremden 1 gün sonra saat 14.50’de Milli Savunma Bakanının Sağlık Bakanı ile birlikte verdiği bilgi gayet net. Sayın Bakanımız anılan tarih ve saatte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarını aldıktan sonra sabah erken saatlerde bakanlık bünyesindeki Kriz Yönetim Merkezi'ni açtıklarını ve çalışmaları başlattıklarını anlatarak, şu ana kadar toplam 2 bin 600 kurtarma personeli, 78 araç ve diğer malzemeyle ihtiyaç sahibi olan noktalara taşınmış bulunmaktadır diyor. Açıklamaları devam ediyor.
Sayın Bakanımız depremden üç gün sonra 9 Şubatta yaptığı açıklamada mevcutlara ilaveten, toplam 39 komando taburumuz bölgeye intikal etti, ayrıca 28 arama kurtarma timimiz ve yardım timlerimiz de bölgede görev yapmaya başladılar, malumunuz depremden en çok etkilenen yerlerden biri Hatay'dır. Hatay'da şu anda 4 binden fazla Mehmetçik görev yapmaktadır diyor. Neredeyse hemen her gün faaliyetlerle ilgili bilgiler verdiler sağ olsunlar.
Özetlenecek olursa deprem bölgesinde ilk gün güvenlik güçlerimizin olmadığı veya depremzedelerin göremedik şeklindeki ifadeleri çok yanlış görünmüyor.
Bakalım deprem bölgesinde neler olmuş?
Depremden yaklaşık 12 saat sonra Cumhurbaşkanı AFAD Merkezinde 912 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini 5.385 vatandaşımızın yaralandığını açıkladı. Açıklama sonrasında Elbistan merkezli ikinci büyük deprem meydana geldi.
Depremin birinci günü saat 20.20 itibariyle depremlerde 3 bin 471 bina yıkıldı. Şu ana kadar 1651 kişi hayatını kaybetti, 11 bin 119 kişi yaralı açıklaması yapıldı.
Birinci depremin üzerinden 24 saat geçerken yapılan açıklamalara göre toplam can kaybı 2 bin 921, yaralı sayısı 15 bin 834, yıkılan bina sayısı ise 5 bin 606 idi. Yıkılan bina sayısı bir türlü kestirilemedi.
Cumhurbaşkanı yardımcısı son tespitleri paylaştı. Buna göre deprem bölgesinde 597 bin 594 binanın tespiti tamamlanmış, bu binalarda 2 milyon 576 bin 917 daire bulunuyormuş. Bunlardan 75 bin 717 bina ya yıkılmış ya acil yıkılacak ya da oturulamayacak durumda görünüyor. Diğer bir deyişle depremlerde yıkılmış bina sayısı belli değil. Yedi bin dendi, gelen ihbarlara göre 11 bin dendi gitti.
Belirtilen 75 bin binanın başına hasar gördüğü, boşaltıldığı, milletin değerli eşyaları olduğu için korunması gerekiyordu. Dünyaya dördüncü düzeyde acil durum geçiyorsanız üç binli beş binli sayılarla deprem bölgesinde her şey kontrolümüz altında diyemezsiniz. Depremden iki gün sonra hala asker sevkiyatı yapıyor olmak olsa olsa deprem kayıtlarına bağlı olabilir. Meşhur Afad depremden 24 saat sonra yıkılan bina sayısını 5.606 olarak açıklıyor. Cumhurbaşkanının gecikmeler oldu demesi buradan kaynağını alıyor demek ki.
Bugünlerde yetkililerin aslanlar gibiydik açıklamalarına gerek yok.
Yıkıntıların içinden ses gelirken, yıkıntıların başında ağıt yakanlara hızır olmak gerekiyordu. Depremin ilk günü insan kepçe olmak ister mi diyenler, depremzedelerin sesi olanlar vardı orada. Vatandaşın da yanında görmek istedikleri vardı haklı olarak.