Tarihin en büyük depremlerinden iki tanesi üç ilimizi yerle bir etti adeta. 11 ilimize ağır hasar verdi.

On binlerce canımızı aldı. Depremlerle yaşıyoruz ama depremde yapılması gerekenlerle ilgili belli bir düzenimiz bulunmuyor.
İlk olarak bir acil durum kiti hazırlamamız ve bir de yakınlarımızla iletişime geçebilmemiz için bir plan kurmamız gerekir. Hemen her evde deprem çantası olmalıdır. Bunun yanında evlerde alınacak çok sayıda tedbir var.
Rafların duvarlara sıkı bir şekilde bağlı olması gerekiyor. Büyük ya da ağır nesnelerim rafların en alt kısımlarına yerleştirilmesi gerekiyor. Cam gibi kırılabilecek objelerin dolapların en altına yerleştirilmesinde yarar var.
Duvara asılan resimlerin ve aynaların sağlam bir şekilde yerleştirilmesi, yatak, kanepe ya da insanların oturabileceği yerlerden uzak olması gerekiyor.
Yanma riski taşıyan elektrik kabloların ve gaz bağlantılarının sağlam olması, deprem anında sağlıklı kalması gerekiyor.
Olası gaz ya da su sızıntısı için esnek borular kullanılmalıdır. Çünkü bunlar kırılmaya daha dayanıklıdırlar.
Su ısıtıcıları, buzdolapları, ocakların devrilmesi önlenmelidir.
Tavanlardaki çatlaklar düzeltilmeli deprem anında dökülmesi önlenmelidir.
Yanabilme özelliğine sahip ürünler kilitleri olan dolapların içerisinde tutulmalıdır.
Hemen her dairenin içinde mutlaka güvenli bölgeler belirlenmeli ve deprem çantası bu alanda tutulmalıdır.
Arada sırada komşularla deprem tatbikatları yapmanın önemli faydaları bulunuyor. Deprem anında neler yapılmalı, atılacak adımlar arada sırada tekrarlanmalıdır.
Deprem anında eğilin, saklanmak ve bir yere tutunmak önemli. Fazla hareket etmemek, deprem geçinceye kadar bulunulan yerden ayrılmamak gerekiyor. Bina içerisinde güvenli bölge kolay ulaşılır bir yer ise deprem anını orada geçirmek daha güvenli.
Camlardan, pencerelerden, dış kapılardan, duvarlardan ve düşebilecek her şeyden uzak durulmalıdır. Eğer deprem yatakta yakaladıysa, yastıkla başı korumak gerekiyor. Dolaplar duvara sabitlenmemişse devrilme ihtimali dikkate alınmalıdır. Yine tavanda avize varsa uzak durmakta yarar vardır.
Dayanıklı olup olmadığı bilinmeyen kapılardan uzak durmak gerekir. Kapıların bulunduğu alanlar güvenli bölgeler değildir.
Dışarı çıkmanın güvenilir olduğu bir zamana kadar içeride kalmakta yarar vardır. Sallantı esnasında merdivene, asansöre koşmak son derece tehlikelidir. Yaralanmaların çoğunluğu deprem anında kaçışa geçmekten kaynaklanmaktadır.
Asansörleri kullanmak elektrik kesilme ihtimali nedeniyle en tehlikeli eylemdir. Ancak son depremde un ufak olan binalardan asansör içinde kalan canlar kurtarıldı. Yine de asansörün deprem anında halatlarının kopması ve düşmesi ihtimali yüksektir.
Elektrik kesintisinin yaşanabileceği ve yangın alarmının da devreye girebileceğini unutmamak gerekiyor.
Depreme dayanıklı bina yapımı kadar, deprem öncesinde, deprem anında ve sonrasında neler yapılması gerektiğini bütün millet olarak bilmemiz gerekiyor. Başka türlü depremle yaşanmaz.