Tarihin en büyük depremini ve acılarını bütün millet olarak yaşıyoruz. Büyük felaketti. Devletin yavaşlığı felaketin boyutlarını daha da arttırdı.
Tarihin en büyük depremini ve acılarını bütün millet olarak yaşıyoruz. Büyük felaketti. Devletin yavaşlığı felaketin boyutlarını daha da arttırdı. Can kayıplarımız arttı. Mal kayıpları arttı. Hırsızlar cirit attı. Velhasıl millet olarak nefes alamadık, sıcak evlerimizde üşüdük, buz tuttuk. Bir canımız daha kurtulsun diye dua ettik.
Şehir merkezleri çökünce, üstelik arama kurtarma çalışmaları Cumhurbaşkanının dediği gibi birkaç gün gecikince köylere ulaşılamadı. Köylerimiz kendi çabalarıyla yıkıkların altından çıkmaya çalıştı. Köylerimizde can kayıplarımız şehirler kadar olmadı çok şükür.
İnsanımız canları kurtarmak için canını dişine taktı. Malını mülkünü unuttu haklı olarak. Ne zaman kendine gelir bilinmez ama işler güçler de başlıyor artık. Kendini işine gücüne verirse biraz nefes alır en azından. Yoksa bu travmayı atlatmak kolay değil.
Köylerimizde hayatın normale dönmesi kolay görünmüyor. Hangar altında bulunan traktör başta olmak üzere alet ekipmanlar ciddi zarar gördü. Tamiri kolay değil. Tamircilerin tamamına yakını işyerlerini açacak durumda görünmüyor.
Bölgede sahipsiz kalan sürüler var. Bunu bilen çakallar yok pahasına yüklü miktarda hayvan aldılar. ESK geç kaldı. Organize olsa da çiftçilere ulaşamadı. Haberleşme zaten çok kötüydü. Koyun ve keçilerde doğumlar tamamlanmıştı. Büyükbaş hayvan varlığı da dikkate alınırsa bölgenin kaba ve kesif yem açığı önemli derecede arttı.
Tarla ve bahçelerde rutin işler yoğunlaşıyor. Kışlık hububat ekili alanlar serpilip gelir. Yabancı ot mücadelesi yapılması ve son gübrelerin verilmesi gerekiyor. Hasat sonu ödemeli gübreye ilaca ihtiyaç var. Mümkünse ÇKS kayıtlarına göre ücretsiz verilmesi daha iyi.
Zeytin, antepfıstığı ve meyve bahçelerinde budama, gübreleme ve ilaçlama uygulamaları yoğunlaşıyor. Hemen hepsinde kaynağa ihtiyaç var. Çiftçinin maddi olarak en sıkıntılı dönemi. Gelirlerin bittiği, masrafların arttığı dönemde bulunuyor. Kredi kaynaklarından, sıfır faizli kredilerden ziyade fatura bedellerinin kamu kaynaklarından karşılanmasında yarar var.
Bölge çiftçisine acil nakit kaynak da gerekiyor. Canlarını kaybeden insanımızın bunları düşünecek yanı yok. Bunları devletin ali yetkililerinin düşünmesi acil tedbirleri devreye koyması gerekiyor. Bilime aykırı bir şekilde, sallanıp duran bölgede inşaata başlamanın hiçbir anlamı yok. Yıkılmaya hazır bina üretiminin hiç gereği yok. İnşaata harcanacak kaynaklar artçı depremlerle zaten heba olacak. Beton tutmayacak. Bu kaynaklarla evi damı yıkılanlara yaşanabilir konteyner evler temin etmek daha verimli olur.
Toprak Mahsulleri Ofisinin daha hızlı hareket ederek çiftçinin tarladaki buğdayını arpasını şimdiden satın almasında yarar var. Bölgenin verimi belli. Ne çıkarsa ortalama bir verim üzerinden alır, fazla çıkarsa harmanda farkını verir. Çiftçinin daha ne masrafı olacaksa karşılanmaya çalışılmalıdır. Çiftçiyi ayağa kaldırmanın her türlü programı yapılmalı ve acilen uygulamaya konmalıdır.