Başımıza gelmeyen felaket kalmamışken, sonunda “Taş yağacak” kısmına geldik galiba.

Başımıza gelmeyen felaket kalmamışken, sonunda “Taş yağacak” kısmına geldik galiba.
“Bir o eksikti” şeklindeki cümlenin yaşanmasına az kalmış meğer.
Haberi okurken insanın içi çekiliyor.
.
Dünyaya düşen göktaşlarının dinazorları bile yok ettiği varsayılırsa, bizim gibi kendi eliyle dünyasını yok etmeye çalışan bir cinsi yok etmesi gayet normal.
.
Haber hemen yayıldı:
“Dünyaya Pisa Kulesi büyüklüğünde bir göktaşı yaklaşıyor…”
.
“Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), büyük çaplı gök cisimlerini önceden tespit edip, çeşitli araçlarla dünyaya duyurup, uyarılarda bulunuyor” denmiş haberde.
.
Ne uyarısı?
Koskocaman göktaşı yaklaşıyormuş işte.
Uyarısı ancak şu olabilir:
“Cenin şeklinde yatağınızın yanına uzanın…”
“Açık havada gezmeyin…”
“Sığınaklara girin…”
.
“2023 DW” ismini verdiği göktaşının Dünyaya çarpma ihtimalinin 560’ta bir olduğunu söyleyen NASA, daha önce, 12 binde bir olduğunu söylediği çarpma ihtimalini, daha sonra 710’da bire yükselmiş…
.
İlk keşfedildiğinde kabaca hesap yapan NASA; ayrıntılı ölçüm sonunda ilk tahmininde oldukça fazla yanıldığını anlamış.
.
Yapılan hesaplar neticesinde göktaşının, Dünya üzerinde Hint-Pasifik Okyanusu ile ABD’nin batı kıyısı arasında bir bölgeye düşeceği tahmin ediliyormuş.
.
Yapılan değerlendirmelerde saniyede 24 kilometre hızla hareket eden göktaşının çapı ise yaklaşık 49 metre.
.
Bu göktaşının bu hızla ve bu büyüklükle dünyaya çarpması tam bir felaket demek.
.
Uzmanlar yeni bir Tunguska olayının yaşanabileceğine de dikkat çektiler.
.
Tunguska olayı nedir?
114 yıl önce Sibirya’daki Tunguska Nehri’nin birkaç kilometre yukarısında havada patlayan Asteroid, 12 megatonluk büyük bir patlama meydana getirip ve binlerce kilometre genişliğinde bir yıkıma neden olmuştu.
.
Bu, onu İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından Hiroşima’ya atılan 15 kilotonluk atom bombası “Küçük Çocuk”tan 800 kat daha güçlü, Nagazaki'ye üç gün boyunca atılan 20 kilotonluk “Şişman Adam”dan 600 kat daha güçlü yapmıştı.
.
Tunguska olayından sonra ise ölenlerin sayısı son derece düşüktü, ancak bölgenin uzak bir coğrafyada yer alması ve nüfusunun seyrek olması kayıpların önlenmesinde etkili olmuştu.
.
Patlamanın ardından yaklaşık 80 milyon ağacın tamamen yok olduğu bölgede hasar hala görülebiliyor ve yüzyıl geçmesine rağmen hala bölgede ağaç yetişmiyor.
.
Ayrıca, o dönemde meydana gelen sarsıntı ve hava dalgaları ABD’den Endonezya’ya kadar birçok ülkede hissedilmişti.
.
Patlamanın yaklaşık 65 kilometre güneyindeki bir adam, “Gökyüzü ikiye bölündü çok büyük bir orman yangını başladı. Gökyüzündeki yarık büyüdü ve tüm kuzey tarafı ateşle kaplandı. O anda gömleğim yanıyormuş gibi bir hararet bastı.” şeklinde olayı anlatmıştı.
.
Bir asteroidin etkisini durdurmanın bir yöntemi ise yolunu hafifçe değiştirecek bir şey fırlatmak anlamına gelen “Sapma yöntemi” kullanmak.