Bütün diyetisyenlerin favori mutfağı Akdeniz mutfağıdır genelde. Zeytinyağından başlayan ve sebzeli yemeklerle devam eden yemekler, sağlık açısından son derece yararlı görünüyor.
Bütün diyetisyenlerin favori mutfağı Akdeniz mutfağıdır genelde. Zeytinyağından başlayan ve sebzeli yemeklerle devam eden yemekler, sağlık açısından son derece yararlı görünüyor.
Yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra diğer sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, zeytinyağı, fasulye, kuruyemiş ve balık açısından zengin diyetler yiyen kişilerin beyinlerinde, Alzheimer hastalığının belirtilerine daha az rastlanıyor.
Akdeniz diyeti sebze, meyve ve haftada üç veya daha fazla porsiyon balık önerirken, beyin fonksiyonlarını destekleyen MIND diyeti ise diğer sebzelerle birlikte ıspanak, lahana ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzelere öncelik veriyor.
Yapılan bir araştırmada, iki farklı diyetle beslenen insanlarda Alzheimer hastalığı takipleri yapılmış ve önemli sonuçlara ulaşılmış.
Haftada altı porsiyondan fazla yeşil yapraklı sebze yemek veya kızarmış yiyeceklerden uzak durmak beyinde Alzheimer hastalığına neden olan amiloid plak gelişimini azaltıyor.
Çalışmaya, diyet değerlendirmesi sırasında ortalama yaşı 84 olan ve ölüm anında bunama araştırmalarını ilerletmek için beyinlerini bağışlamayı kabul eden 581 kişi üzerinde yürütülmüş. Anketler de yıllık olarak derlenmiş.
Çalışmaya katılan hastalar, çalışmanın başlamasından ortalama yedi yıl sonra vefat etmişler. Ölümden hemen önce, katılımcıların %39'una bunama teşhisi konmuş. Hastaların vefatından sonra yapılan beyin incelemelerinde ise %69’nda Alzheimer hastalığına neden olan plaklara rastlanmış.
Akdeniz diyeti için 11 gıda kategorisi takip edilmiş. Tam tahıllı unlu gıdalar, meyveler, sebzeler, baklagiller, zeytinyağı, balık ve patates tüketenlerle kırmızı et, kümes hayvanları ve tam yağlı süt ürünleri yiyenler ayrılarak beyindeki amiloid plakları incelenmiş.
MIND diyeti için 15 kategori kullanılmış. Yeşil yapraklı sebzeler, diğer sebzeler, kabuklu yemişler, fasulye, tam tahıllı unlu gıdalar, balık, kümes hayvanları, zeytinyağı ve şarap dahil olmak üzere beyin sağlığına uygun 10 besin grubu oluşturulmuş. Ayrıca kırmızı et, tereyağı ve margarin, peynir, hamur işleri ve tatlılar, kızarmış ve fast food olmak üzere beş sağlıksız besin grubunu kullanan katılımcılar da dikkate alınmış.
Araştırmacılar, ölüm yaşı, cinsiyet, eğitim, toplam kalori alımı ve insanların daha büyük Alzheimer hastalığı riskiyle bağlantılı bir gene sahip olup olmadığına göre düzenlendikten sonra Akdeniz diyetine bağlı kalan hastaların beyinlerinde ortalama amiloid plak ve düğümlerine sahip olduğunu bildiriyorlar. MIND diyetine bağlı kalanların da diyete bağlı kalmayanlara göre daha genç beyin fonksiyonlarına sahip olduğuna dikkati çekiyorlar.
Araştırmacılar, tekli diyet bileşenlerine bakıldığında, haftada yedi veya daha fazla öğünde yeşil yapraklı sebze tüketenlerin beyinlerinin daha sağlıklı, diyete uymayanlara göre 19 yaş daha genç bir beyne sahip olduklarını ifade ediyorlar.
Neticede daha fazla yeşil yapraklı sebze yemenin kendi başına beyinde Alzheimer hastalığına neden olan plak gelişimini yavaşlattığı ortaya çıkıyor.