Uzun süredir küresel ısınmayla mücadele edilmeye çalışılıyor. Ancak hala ana enerji kaynağını fosil yakıtlar oluşturuyor. Kömür tüketimini azaltma çabaları ve bu alanda atılan uluslararası antlaşmalar

Kömürün enerji üretimindeki rolü hedeflenenin aksine azalmıyor. Kömür tüketimini azaltma çalışmaları yavaş ilerliyor. Paris Anlaşması'nın maksimum 2 derecelik ısınma hedefi kaçırılmış görünüyor ve dünya 2,5-3 derecelik bir sıcaklık artışına doğru hızla ilerliyor.
İklim antlaşmalarına bakılırsa daha fazla ülke enerji sistemlerinden kömürü aşamalı olarak çıkaracaklarına dair söz veriyor. Bu söz verişler küresel ısınmayla mücadelede son derece olumlu hava estiriyor. Ancak ne yazık ki taahhütleri yerine getirmede ülkeler yavaş davranıyor. Halen dünyada enerji üretiminde en fazla kömürü Çin ve Hindistan kullanıyor. Çin’in yıllık kömür tüketimi 3 milyar tonu buluyor. Bu iki ülkenin kömür tüketimini acilen kısıtlaması gerekiyor
Dünyadaki sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelere kıyasla 2 derecenin altında tutmak için kömürün aşamalı olarak kaldırılması gerekiyor. Mistra Elektrifikasyon araştırma programı tarafından yapılan bir çalışmada, bir grup araştırmacı 72 ülkenin 2022-2050 yılına kadar kömür kullanımını aşamalı olarak sona erdirme taahhüdünü analiz ederek önemli sonuçlara ulaştı.
En iyi senaryoda, araştırmacılar sıcaklık artışının 2 derecede kalmasının mümkün olduğunu gösteriyor. Ancak bu hedefin tutturulmasında Çin ve Hindistan’ın kömür tüketimleri sorun yaratıyor.
İngiltere kömür tüketimini çok hızlı bir şekilde azaltmış görünüyor. Benzer şekilde enerji tüketiminin yüksek olduğu Almanya da fosil yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltmış durumda. Bütün ülkelerde aynı hızla kömür tüketiminin azaltılması durumunda sıcaklık artış hızı durdurulabiliyor. Aksi halde atmosferin ortalama sıcaklığı artmaya devam edecek.
Çalışmaya göre, 72 ülkenin kömür enerjisinden kademeli olarak vazgeçme taahhütleri birbirine benzer görünüyor. Olumlu davranış sergiliyorlar. Ancak termik santrallerin tasfiye edilme işlemleri yavaş ilerliyor.
Kömür halihazırda en ucuz enerji kaynağı olarak kabul ediliyor. Dünya üzerinde binlerce termik santral bulunuyor. Milyonlarca dolarlık yatırım yapılarak devreye alınan bu enerji üretim sistemlerinin kısa sürede devre dışı kalması, artan enerji kullanımı dikkate alındığında mümkün görünmüyor.
Kömür enerjisi üretim sistemlerinin devre dışı bırakılması için rüzgâr ve güneş gibi yeşil enerji üretim sistemlerinin hızla tesis edilmesi gerekiyor. Yatırım gücü zayıf ülkelerde beyaz enerji kaynaklarından yararlanmak kısa sürede imkânsız görünüyor. Yeni teknolojik enerji üretim sistemlerinin ucuzlaması gerekiyor.
Son zamanlarda atmosferin ortala sıcaklık artışının 3 dereceyi bulmak üzere olduğuna dikkat çeken uzmanlar, en fazla karbon kullanan sisteminde termik santraller olduğunu, bunun için bir an önce kömürden vazgeçilmesi gerektiğini belirtiyorlar.