Malum seçimler hızla yaklaşıyor. Miting meydanları atış alanına döndü.
Özellikle iktidar partisi bol keseden sallıyor. Haklı olarak şimdiye kadar aklın neredeydi demeden edemiyor insan. Milletin aklıyla hafızasıyla bu kadar alay edilmez.
Seçimlerde herkes kazanıyor neredeyse. Seçimin galibi, mağlubu olur elbette yarış olarak değerlendirirseniz. Analitik olarak değerlendirmek lazım. Toplamda alınan sonuçlar elbette önemlidir ama sürekli seçim sonuçları diye verilen haritalar, aslında ülkenin bölünmüşlüğünü de göstermişti.
Memlekette ırk temelli partiler olacak elbette ama normalleşen bir Türkiye istiyorsak, memleketin hemen her tarafında bütün siyasi düşünceler de olmalıdır.
Seçimlerde genelde oran olarak değerlendirmeler yanında verilen oylar da değerlendirilmelidir.
2018’de ülke genelinde iktidar partisi 20 milyon civarında oy alırken, partili cumhurbaşkanı 26 milyon oy almıştır.
Teknik olarak tepede ittifak olmakla birlikte, tabanda sağlıklı bir ittifakın olmadığı defalarca görülmüştür. Buna rağmen, seçim sonuçları ittifak amacına ulaştı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Cumhur ittifakında, seçmenler milletvekilliği seçimlerinde kendi partilerine cumhurbaşkanlığı seçiminde ise, cumhurbaşkanı adaylarına oy vermişlerdir. Oysa batı bölgelerinde seçim sonuçları incelendiğinde böyle bir sonuç ortaya çıkmamıştır.
2018’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinden 6 milyona yakın daha fazla oy almıştır. Bu oyların tamamının ittifaktan gelme ihtimali zayıf görünmektedir. İttifak yapan parti tabanları, sıklıkla huzursuzluklarını dile getirmişlerdir. Nitekim batı bölgelerinde özellikle MHP hatırı sayılır oy kaybı yaşamıştır. Çanakkale’de dahi 75 binlerden 25 binlere düşmüştür. Bazı seçmenleri ilkelerine göre hareket etmiş, sandığa gitmemiştir.
Batıda gözle görünür bir şekilde oy kaybına uğrayan MHP, doğu ve güneydoğu illerinde oy patlaması gerçekleştirmiştir. Teşkilatının bulunmadığı beldelerde dahi hatırı sayılır oy almıştır. Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Mardin gibi illerde oylarını ikiye üçe katlamıştır. Gerçekten tebrik etmek gerekir. Şanlıurfa’da % 2 olan oy oranı % 10’a çıkarmıştır. Tayyip Erdoğan’a % 96 gibi rekor oy veren Harran’da MHP oyların yarısını almıştır. Hakkâri’de ve Van’da dahi oylarını iki katına çıkarmıştır. Ak Partinin kaleleri olan orta Anadolu’da iktidar partisi oy kaybederken MHP oylarını ikiye katlamıştır. İttifak içinde neler olmuştur bilinmiyor.
Bu ucube sistemde meclisin çok etkili olmadığını hemen herkes bilir. Sadece kanun çıkarmak olan görevinin dışında bir görevi olmayacak. Hükümetin seçilmesi ve güvenoyu almasıyla ilgili bir etkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla, iktidar partisinin mecliste çoğunluğu sağlayamaması önemli bir dezavantaj olmamaktadır.
Bakanları cumhurbaşkanının seçtiği bir sistem, tek adam yönetimini yasal olarak da güçlendirmektedir. Yasama, yargı ve yürütmenin tamamen cumhurbaşkanına teslim edildiği bir sistemde meclise pek iş düşmemektedir. Diğer bir deyişle milletvekilleri rahat etmektedir.
Geçen seçimlerde muhalefet çok güçlü davranamadı. İktidar sahipleri milleti yalanlarına inandırmaya devam etti. Ancak artık tencere kaynamıyor.