Türkiye İstatistik Kurumu da geçen yaşanan gerçeği gizleyemedi. İnek kesimleri tescillenmiş oldu.
TÜİK, 2020 yılından itibaren Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması'ndan elde edilen Çiğ Süt üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2021 yılında 23 milyon 200 bin 306 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2022 yılında %7,1 azalarak 21 milyon 563 bin 492 ton oldu. Bir önceki yıla göre manda sütü üretimi % 31,5, keçi sütü üretimi % 13,2, inek sütü üretimi % 6,8 ve koyun sütü üretimi % 6,7 azaldı.
Çiğ süt üretiminin 2022 yılında % 92,3'ünü inek sütü, % 4,9'unu koyun sütü, % 2,5'ini keçi sütü ve binde 2'sini manda sütü oluşturdu.
Hayvancılıkta artan maliyetler, Süt Konseyinin uzun süre fiyatları sabit tutması nedeniyle 2022 yılında inek sütü üretimi başta olmak üzere koyun ve keçi sütü üretiminde de ciddi azalışlar meydana geldi. Bu azalışların iki önemli unsuru vardı. Birincisi yem fiyatlarının artması nedeniyle ilk etapta daha az yem kullanımı, esas önemli olan ikinci unsur ise hayvan sayısının azalması idi.
Geçen yıl süt sığırcılığı işletmelerinde inek kesimleri dikkat çekici bir şekilde artmıştı. Mezbahaların istatistiklerinde de bu açık bir şekilde ortaya çıktı. Genellikle yaşlanmış, damızlıktan ayrılmış dişi hayvan kesimleri yapılırken, verimdeki inek kesimleri de önemli derecede artmıştı. Bazı mezbahalarda ayda bin inek kesilirken, bu rakamlar yedi bin gibi yüksek rakamlara çıkmıştı.
Memlekette inek kesimleri artarken bakanlık yetkilileri cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile gebe düve ithalatını başlattılar. Önce 160 bin olan gebe düve ithalatı sınırsıza çevrildi.
Geçen sene dana kesim fiyatları, inek kesimlerinin yüksekliği nedeniyle sabit kaldı. Bu nedenle dana besicileri de zarar etti.
Ocak ayından itibaren et fiyatlarının aşırı bir şekilde artmasının ana nedeni olarak geçen yılki inek kesimleri gösterilebilir. Aynı dönemde zararına dana kesimleri de çiftçinin canını yaktı.
Bugünlerde ithalat lobisi canlı hayvan ithalatını hızlandırmaya başladı. İlk etapta 500 bin dana ithalatı için izinler alındı. Macaristan plakalı canlı hayvan tırları yollarda cirit atmaya başladı.
Bu ithalat oyunlarının memlekette et fiyatlarını düşürme şansı bulunmuyor. Ancak Türk üreticisini kesinlikle zarar ettirecektir. Çünkü eti satanlarla ithal edenler aynı havuzun içinde yer alan aktörler.
Hayvancılıkta ikinci bir kısır döngüye yeniden girildi. Paranın değeri azaldıkça ithal hayvanla et fiyatlarının düşmeyeceğini herkes biliyor. Ancak yandaş ithalatçılar yine servetlerine servet katacaklar. Olan Türk çiftçisine, Türk üreticisine olacak.