Taurin, yarı esansiyel methionin ve sistinden sülfür türevi bir amino asittir. Vücutta doğul olarak bulunmaktadır.
Vücuttaki sinirsel fonksiyonları ve nörolojik iletişim mekanizmasını kuvvetlendirmekte ve antioksidan özellikler göstermektedir. Son yapılan çalışmalarda taurin eksikliğinin yaşlanmayı hızlandırdığı gözlenmiştir. Diğer yandan canlı organizmalara taurin takviye etmenin yaşlanmayı ve haliyle ölümü geciktirdiği de dikkati çekmiştir.
Son 25 yıldır, bilim adamları uzun yaşam için araştırmalar yaparken bir yandan da yaşlılığın daha sağlıklı geçmesi için çaba gösteriyor.
Kolombiya Üniversitesinden bir ekip taurin üzerinde yoğun araştırmalar yapıyor. Bu amino asidi yaşam iksiri olarak niteleyenler de var.
Birçok çalışma, kan dolaşımı yoluyla taşınan çeşitli moleküllerin yaşlanma ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Bir molekül yaşlanmanın itici gücüyse, o zaman gençlik seviyelerini geri kazanmak yaşlanmayı geciktirmek ve sağlıklı geçirilen yılların süresini uzatmak mümkün oluyor.
Taurinle ilgili en önemli araştırmalar, insanda yaşlanmayla birlikte önemli derecede azaldığına dair. Yaşlı bir insanda bulunan taurin miktarı çocukta bulunanın üste biri kadar.
Araştırma ekibi 250'ye yakın 14 aylık dişi ve erkek fare (insan açısından yaklaşık 45 yaşında) ile başladıkları araştırmada, deneklerin yarısını bolus taurin ile beslemişler taurinin dişi farelerde ortalama yaşam süresini %12 ve erkeklerde %10 artırdığını bulmuşlar. İnsana taurin takviyesi yapmanın ömrü uzatacağına dair bu örnek çalışmanın daha da detaylandırılması gerekiyor. Özellikle yaşlılık döneminin sağlıklı geçmesi daha önemli görünüyor.
Uzmanlar, farelerde çeşitli sağlık parametrelerini ölçtüklerinde taurin verilen orta yaştaki farelerin diğerlerine göre herhangi bir sağlıklı problemi yaşamadığını da belirtiyorlar.
Taurinin dişi farelerde kilo alımını baskıladığı, kemik gelişimini desteklediği, kas dayanıklılığı ve gücünü geliştirdiği, depresyon benzeri ve endişeli davranışları azalttığı, insülin direncini azalttığı ve diğer faydaların yanı sıra daha genç görünen bir bağışıklık sistemini teşvik ettiği dikkati çekiyor. Bu durum menapoz döneminde olan kadınlar için de taurinin etkili bir amino asit olacağını gösteriyor.
Hücresel düzeyde, taurin, genellikle yaşla birlikte azalan birçok işlevi iyileştiriyor. Bazı dokularda bulunan kök hücrelerin mitokondri performansını geliştiriyor. DNA hasarını azaltıyor ve hücrelerin besinleri algılama yeteneğini geliştiriyor.
Taurin takviyelerinin benzer sağlık etkileri, altı ay boyunca günlük taurin takviyeleri verilen orta yaşlı maymunlarla yapılan çalışmalarda da görülüyor. Taurin desteği verilen maymunlarda kilo alımı azalıyor, açlık kan şekeri düşüyor ve karaciğer hasarı azalıyor. Kemik yoğunluğunu artıyor, bağışıklık sistemi güçleniyor.
Halihazırda ticari isimle taurin satışı bulunuyor. Özellikle obezite sorunu yaşayanlar çok kullanıyor. Diğer yandan enerji içeceklerinin hemen hepsinde taurin bulunuyor.
Yumurta başta olmak üzere süt ve süt ürünlerinde, kırmızı etti, balık, kalamar ve istiridye gibi ürünlerde de taurin diğerlerine göre daha fazla bulunuyor. Yaşlanmayı geciktirme ve yaşlılıkta sağlıklı kalma konusunda taurin mucize molekül olarak kabul ediliyor. Kullanmak lazım.