Çin mutfağı, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de hemen birçok yerde ilgi çekmektedir.
Bazıları en azından meraktan Çin mutfağını bir görmek istemektedir. Yine Çin’e gidenler, böcekli yemekleri anlata anlata bitirememektedir. Aslında böceklere yakın gıda tüketimi olsa da, memleketimizde böcekler genellikle sevilmemektedir. Haliyle yemekleriyle ilgili olarak da cazibesi olmayacaktır. Ama yine de sağlıksız olmadıklarını kabul etmek gerekiyor. Dünya insanının diyeti itibariyle düşünüldüğünde en kalabalık ülkenin her türlü böceği tükettiğini ve insanlarının bugün ekonomide dünyaya kafa tuttuğunu göz ardı edemeyiz.
Asya toplumlarında fazlasıyla görülen böcekli yemekler, insanımıza iğrenç gelmekle birlikte sağlıksız olduğuna dair bir araştırma bulunmamaktadır. Aksine normal gıdalara göre çok daha avantajlı yanları bulunmaktadır.
Uzmanlara göre böcekli yemeklerin bazı avantajlı yönleri dikkat çekiyor. En önemli özelliklerinden birisi zengin protein içermeleridir. En değerli et olan biftek % 50 protein içerirken, ağustos böceği % 65 gibi yüksek bir oranda protein içermektedir. Birçok böcek türünün protein içeriği hemen bütün bitkisel ve hayvansal gıdalardan daha yüksektir.
Böcek proteinleri, oldukça fazla miktarda ve çeşitlilikte amino asidi bünyelerinde bulundurmaktadırlar. Bunun yanı sıra böcekler; vitaminler, mineraller, doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri yönünden de çok zengindir. Bu anlamda çoğu normal gıdalardan çok daha sağlıklı görünmektedirler.
Böcekli yemeklerin ortalama bir porsiyonunda zeytinyağlı bir diyet salatadan daha az yağ bulunmaktadır. Diğer bir deyişle bir porsiyon böcek yemeğinde 5 gramdan daha az yağ vardır.
Böcekli yemeklerin en önemli avantajlarından biri de tedarikinin kolay olmasıdır. Böcek üretimi için özel alanlara ihtiyaç bulunmamaktadır. Ayrıca, böcekleri beslemek için de özel yemlere gerek duyulmamaktadır. Ot, silaj, besi yemi, süt yemi gibi kalemlere gerek yoktur. Bir önemli avantajlı yanları da, hastalık ve zararlılarının bulunmayışıdır. İlaca garaca ihtiyaç yoktur. En zor koşullarda dahi üremekte ve büyümektedirler.
Böcekler en kolay yemek yapılabilen gıda kaynaklarından sayılmaktadır. Böcekler hem kızartmaya hem haşlamaya uygun bulunmaktadır. Az yağda kızartılabilmektedirler. Kavurması bile yapılabilmektedir. Fırınlanabilmektedirler. Hatta ve hatta biraz yağ ve biraz tuzla pişirilebilmektedirler. Ekmek, kek, kurabiye ve kraker gibi unlu mamullerin yapımında da kullanılabilirler.
Dünya’nın her yerinde fazla sayıda böcek türü bulunmaktadır. Hatta bazı bölgelerde 300’den fazla böcek türüne rastlanmaktadır. Hemen herkesin damak zevkine uygun böcek türü bulmak mümkündür.
Çekirge suyundan çorba, hafif pişmiş karınca yumurtası, eşek arısından kızartma gibi çok sayıda leziz yemek saymak mümkündür. Ballı eşek arısı kızartmasının ne kadar kıymetli olduğunu Çinliler daha iyi bilmektedir. Bütün mesele insanın içine sinmesi. Ne kadar değerli olsa da yemeyen yemez. Yenseydi bu kadar çok böcek olmazdı zaten. İnsanoğlu bu. Kökünü kuruturdu.