Diyetisyenler kalp sağlığı ve beslenme üzerine sürekli araştırma yapıyorlar.
Tıp dünyası insanları daha sağlıklı yaşamaları için daha fazla beslenme önerileri yapıyor. Yetiştirilen ürün sayısı azalmakla birlikte beslenmede kullanılan yemek çeşitliliği sürekli artıyor.
Son çalışmalar meyve, sebze, yemeklik baklagiller, fındık, balık ve tam yağlı süt ürünleri tüketmenin, kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini azaltmanın anahtarı olduğunu gösteriyor. Yapılan bir çalışmada, sağlıklı bir diyetin, makul miktarlarda kepekli tahıllar veya işlenmemiş etler dahil olmak üzere çeşitli yollarla elde edilebileceği belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü, 2019 yılında tüm küresel ölümlerin yüzde 32'sini temsil eden yaklaşık 18 milyon kişinin kardiyovasküler rahatsızlıklardan öldüğünü tahmin ediyor. Bu ölümlerin yüzde 85'i kalp krizi ve felç nedeniyle gerçekleşmiş görünüyor. Nüfus Araştırmaları Sağlık Enstitüsü ve McMaster Üniversitesi iş birliğiyle 80 ülkede 245.000 kişinin kayıtları kullanılarak yürütülen araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor.
Hastalıkları önlemek için koruyucu gıdaların daha fazla tüketilmesine son zamanlarda artan bir odaklanma bulunuyor.
Makul miktarda balık ve tam yağlı süt ürünleri, kardiyovasküler sorunları önemli derecede düşürüyor.
Hazırlanan puanlama 245000 kişinin kayıtlarıyla test edildiğinde en sağlıklı diyet puanı, günlük iki ila üç porsiyon meyve; iki ila üç porsiyonda sebzeler, bir porsiyonda fındık ve iki porsiyonda süt ürünleri oluşturuyor. Ayrıca haftada üç ila dört porsiyon baklagil ve yine haftada iki ila üç porsiyon balık tüketimi kardiyovasküler sorunları en aza indirmeye yetiyor.
Etin az işlenmiş olması, yine haftada bir veya iki defa tavuk tüketimi kalp sorunlarını azaltmada etkili görünüyor.
Yapılan testlere göre hemen bütün öğünlerde meyve ve sebze bulunması kalp sağlığı için önemli bulunuyor. Diğer yandan balık yine kalp sağlığında etkili görünüyor. Fındık hemen bütün diyetlerde kalbin en iyi dostlarından biri olarak dikkati çekiyor.
Daha önce yapılan araştırmalarda ayaküstü atıştırmalık gıdaların çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğuna dair oldukça fazla bilgi bulunuyor. Ancak iş dünyası, çalışma temposu insanları fastfood tipi gıdalarla beslenmeye yöneltebiliyor. Yeni nesil bu gıdaları daha çok yemesi kolay olduğu için tercih ediyor. Ancak vücutta yağlanmaya bağlı olarak kardiyovasküler problemlerin sürekli artışı da dikkat çekiyor.
Çeşitli araştırmalarda Akdeniz diyetinin ve özellikle zeytinyağının kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtiliyor.