Arılar çiçeklerde gezerken hemen herkes seyretmiştir. Konar gibi yapıp diğer çiçeğe geçen arı çok olur.
Arılar çiçeklerde gezerken hemen herkes seyretmiştir. Konar gibi yapıp diğer çiçeğe geçen arı çok olur. Ne kadar hızlı karar verdiğinin en önemli göstergesidir. Nektarın olup olmadığını gözler ve zaman kaybetmez.
Bal arıları hangi çiçeklerin polen ve bal özü verme olasılığının daha yüksek olduğu konusunda hızlı ve doğru değerlendirmeler yapmak zorundadırlar. Zamanı daha iyi değerlendirmeli ve birey olarak daha verimli olmalıdır.
Avusturalya Macquarie Üniversitesi'nden araştırıcılar Profesör Andrew Barron ve Sheffield Üniversitesi'nden Dr HaDi MaBouDi, Neville Dearden ve Profesör James Marshall tarafından yürütülen araştırmada arıların karar verme hızının insanlardan çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Hayvanların yaşamları kararlarla doludur. Keçiler ve koyunlar bir merada otlarken yüzlerce bitki türünden belirli miktarlarda otlayarak günlük diyetini düzenler. Bir bal arısının beyni susam tanesinden daha küçüktür. Ama yine de insandan çok daha hızlı ve isabetli kararlar verir.
Arıların yırtıcı hayvanlardan kaçınırken hızlı ve verimli bir şekilde çalışması, nektarı bulması ve onu kovana geri döndürmesi gerekir. Başka türlü kendini ve neslini sürdürme şansı yoktur. Uçuş esnasında hem kuşların saldırısından korunmak hem de hangi çiçeklerde bol nektar ve polen var onun hesabını yapması gerekir.
Beş farklı renkli çiçek diskini tanımak için 20 arı eğittikleri araştırmada, mavi çiçeklerde her zaman şeker şurubu bulundurulmuş, yeşil çiçeklerde her zaman arılar için acı bir tada sahip olan tonik su ve diğer renklerde ise arada bir glikoz bulundurulmuş.
Araştırmada arıları tek tek filme almışlar ve hareketlerini takip etmişler. Arılar bir çiçeğin polen ve nektarından emin olduklarında hızla çiçeğe yönelmişler. Eğer deneme çiçeğinde polen veya nektar yoksa aynı hızla karar vererek diğer çiçeğe yönelmişler. Verimli çiçeğe yönelme 1 saniyenin altında zaman almış. Karar değiştirmede ise geçen süre sadece 1,4 saniye.
Bal arıları keşifçiler tarafından belirlenen çiçekleri kolay buluyor ve sürekli aynı çiçeğe yöneliyor. Badem, ayçiçeği ve tozlayıcı çeşit kullanılan meyve türlerinde arılardan daha fazla yararlanmak için polen ve nektara alıştırılmaları gerekiyor. Deneyim sahibi arılar verimli çiçekleri 1 saniyenin altında bir süreyle bulup ziyaret edebiliyor. Kovanın ihtiyacı olan polen ve nektarı alabiliyor.
Bilim insanları arıların bu kadar hızlı karar verme ve harekete geçme yeteneklerini incelemeye devam ediyor. Robotların da benzer şekilde karar verme mekanizmalarının hızlandırılabileceğine dikkat çekiliyor.
Arıların polen, nektar ve bazı maddeleri tanıma konusunda kolay eğitildiklerine dair çalışma oldukça fazla. Narkotik ekipler tarafından da kullanılıyorlar. Bu meyanda bal hasadına gitmeden önce gidilecek bölgenin polen ve nektarının tanıtılması verimin artırmada büyük önem taşıyor.