Geçtiğimiz çarşamba günü Yükseköğretim Kurumlarına Geçiş sınavının sonuçları açıklandı.


Geçtiğimiz çarşamba günü Yükseköğretim Kurumlarına Geçiş sınavının sonuçları açıklandı. Gençlerimiz hayatlarını yönlendirecek sınavda, gençlerimiz eğitim sisteminin dibe doğru hızla gittiğini gösteriverdiler.
Eğitimli kişilerden hoşnut olmayan iktidar sahipleri eğitim sitemlerini sürekli değiştirerek okuduğunu anlamayan, anladığını anlatamayan nesiller yetiştirmeye devam ediyor. Son sınavda da gençlerimiz Milli Eğitimde sorumluluğu olmayan ama yetkili olanların ne kadar başarısız olduklarını yüzlerine vuruverdiler.
YKS'nin AYT bölümünde matematik, fizik ve edebiyat alanlarında öğrencilerin başarısı düşük kaldı. 40 sorulu matematik testinde cevap ortalaması sadece 7,5 olarak kaydedildi. Fizik alanında 14 soruda ise ortalama sadece 2,5 doğru cevap vardı. Edebiyat testinde ise 24 soruda ortalama 6,6 soru doğru cevaplandı. Coğrafya ve felsefe testlerinde de geçen yıla göre düşüş yaşandığı gözlendi.
Sınavlara başvuru yapanların büyük bir kısmının sınavlara katılmaması dikkat çekti. Temel Yeterlilik Testi (TYT) bölümünde başvuru yapanların % 15'i sınava girmedi. Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) bu oran % 23'e çıktı. Yabancı Dil Testinde ise başvuranların yarısı sınava katılmadı.
En çarpıcı sonuçlardan biri, sıfır çekenlerin sayısındaki artış oldu. Geçen yıl 96 bin olan sıfır çekenlerin sayısı bu yıl 100 bine yükseldi. Bu durum, öğrencilerin sınavın önemli bir bölümünü tamamen boş bıraktığını gösteriyor.
Sınav sonuçlarına göre, geçen yıl kaldırılan 150 puan barajı uygulaması bu yıl da uygulanmadı. Bu durumda, tam 100 bin 420 öğrenci tercih yapamama riskiyle karşı karşıya kaldı. Eğer 150 puan barajı uygulansaydı, on binlerce öğrenci tercih yapmak için yeterli puana ulaşamayacaktı.
Geçen yıla kıyasla, yüksek puan alan öğrenci sayısında azalma meydana geldi. TYT'de 190 ve üstü puan alan öğrencilerin sayısı 2 milyon 743 bin olarak kaydedildi. 230 ve üstü puan alan öğrencilerin sayısı ise 1 milyon 978 bine geriledi. 310 ve üstünde puan alanların sayısı 768 bin olurken, 400 ve üstü puan alanların sayısı sadece 73 binde kaldı. Tam puan alan öğrenci sayısı ise sadece 1 olarak belirlendi.
YKS sonuçlarına ilişkin veriler, öğrencilerin başarı düzeyinin hâlâ düşük olduğunu gösterirken, eğitim sistemindeki sorunların çözümü için daha fazla çaba gerektiğine işaret ediyor.
Sınav sonuçları eğitimin gerilediğini ayan beyan ortaya koyuyor. Milli eğitimin başındakiler kendilerini başarılı sayıyorlarsa eğitime ihanet ediyorlar görevlerini yapıyorlar demektir.
Lise son sınıflarda neredeyse son yarıyılda ders işlenmiyor. Adına da sınava hazırlansınlar deniyor. Oysa gençlerin okullarında geçirdikleri zamanlar her zaman daha verimlidir.
Gençlerimiz kendilerine z kuşağı olarak bakan iktidar sahiplerine başarısız olduklarını bizzat girdikleri sınavla gösterdi. Böyle sonuçlar elin memleketinde bakanları istifa ettirir. Ancak görülüyor ki o günler daha çok uzak.